Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Kosmetiikan syötävät hyvikset: Avokado on kuiturikas ja rasvainen superruoka

huhtikuu 11, 2019,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Kukapa ei tykkäisi avokadosta!
Tästä vihreästä ja ulkokuoreltaan aika mitättömän näköisestä hedelmästä on viime vuosina tullut ehkä kohotuin ja kehutuin ruoka-aine. Eikä syyttä. Avokado on kenties yksi ravintorikkaimmista ja terveyden kannalta hyödyllisimmistä raaka-aineista. Ainoastaan viimeaikaiset kirjoitukset ja huolet sen eettisyydestä ovat pistäneet kapuloita monen avokadon ystävän rattaisiin. En silti lopettaisi avokadon syöntiä tyystin, vaan kiinnittäisi huomiota sen alkuperään.

 

Voimaruoka vaikka vertaa

Avokado on poikkeuksellinen hedelmä, sillä hiilihydraattien sijaan se sisältää paljon rasvaa. Tämä osittain selittää avokadon hurjan suosion, sillä se istuu kuin nyrkki päähän moneen tämän hetkiseen trendiruokavalioon. Olitpa vegaani, ketoilija tai paleo-ruokavalion kannattaja, avokado toimii ja auttaa täyttämään sekä päivittäin tarvittavan kuidun ja hyvät rasvat – puhumattakaan monista avokadon sisältämistä vitamiineista. Kaikkiaan avokado sisältää 7 grammaa kuituja, mikä vähentää nettohiilareiden määrää kahteen grammaan (tärkeä pointti ketoilijoille). Terveellisiä rasvoja avokado kaikkiaan 15 grammaa.

Mikroravinteiden osalta avokado sisältää kaikkiaan reilut 20 erilaista vitamiinia, mineraalia ja hivenainetta. Tärkeimpiin kokonaisuuden kannalta kuuluvat K-, C-, E-, ja B-vitamiinit (erityisesti folaatti sekä B5- ja B6-vitamiinit) ja kalium. Avokado sisältää myös pieniä määriä rautaa, magnesiumia, mangaania, sinkkiä ja kuparia.

Eikä tässä vielä kaikki. Avokadot sisältävät runsaasti antioksidanttisia yhdisteitä, C- ja E-vitamiinien ohella. Avokadossa on merkittäviä määriä mm. karotenoideja, kuten betakaroteenia, lykopeenia, luteiinia, kseaksantiinia sekä epikatekiinia. Tämän kaiken täydentää huikea kuitupitoisuus.

Huh, mikä hengästyttävä ja monipuolinen mikroravinteiden lista. Ei ihme, että avokadosta on tullut ravintotietoisten trendsetterien pyhä lehmä. Avokado jo yksinään antaa monipuolisen pohjan hyvälle ravitsemukselle. Sen tiedetään olevan hyväksi mm. sydämen terveydelle ja kolesteroliarvoille, ruuansulatukselle, nivelille ja luustolle, ihon, hiusten ja silmien terveydelle, ja lisäksi avokado edistää muiden mikroravinteiden imeytymistä. Tästä syystä avokadon tai avokadoöljyn lisääminen esimerkiksi salaatteihin ja muihin mikroravinnerikkaisiin kasvisruokiin on hyvinkin suositeltavaa.

Yksi parhaista rasvoista

Avokadon yksi parhaimmista puolista on kaikesta huolimatta sen rasvapitoisuus, ja rasvojen laatu. Avokado sisältää lähes yksinomaan mono- eli yksityydyttymättömiä rasvahappoja, joiden tiedetään monella tapaa olevan terveyttä edistäviä. Tärkein näistä rasvoista on oliiviöljystäkin tuttu oleiinihappo. Oleiinihapon tiedetään olevan tehokkaasti tulehdusta ehkäisevä rasvahappo, ja sitä on runsaasti muun muassa solukalvon pinnalla. Tästä syystä oleiinihappoa pidetään myös korjaavana ja suojaavana rasvahapon erityisesti soluterveyden kannalta.

Avokadossa on myös muita tärkeitä monityydyttymättömiä rasvahappoja sekä pieniä määriä omega-3-rasvahappoa. Tämä tekee avokadosta erittäin tehokkaan limakalvojen ja ärtyneen ihon sekä päänahan korjaajan.Paksu avokadoöljy eli INCI-listassaPersea Gratissima Oil suojaa ja kosteuttaa sekä korjaa rikkoontunutta ja ärtynyttä ihoa ja kutisevaa päänahkaa. Se sopii myös herkälle silmänympärysiholle sekä perheen pienimmille. Avokadoöljy hoitaa myös lemmikin halkeilevia tassuja.

 

Sisäisesti ja ulkoisesti

En siten voi olla suosittelematta avokadoa, jos ei päivittäiseen niin vähintäänkin viikoittaiseen käyttöön. Pienikin määrä riittää pitkälle, ja hieman tummentuneetkin avokadot kannattaa hyödyntää esimerkiksi guacamolessa, smootheissa tai salaattikastikkeissa, joissa kuituiset, tummat kohdat eivät haittaa esteettistä silmää eivätkä suutuntumaa. Avokadon kuoriin jäänyt hedelmäliha kannattaa hyödyntää ihonhoidossa. Hedelmälihaa hiukan sisältävää kuorta voi hellästi hieroa kuiviin ihonkohtiin, tai levittää kuoriin jääneet hedelmälihanjämät kasvoille tehokkaaksi pikakasvohoidoksi.

Ulkoisesti käytettynä avokado taipuu moneen. Siitä saa vaivattomasti loihdittua helpon alku- tai välipalan esimerkiksi täyttämällä puolikkaan sisuksen tomaatti-katkarapu-basilika-oliiviöljyseoksella tai lohi-vuohenjuusto-parsasalaatilla. Lämmin avokado huumaa, kun sisukseen rikkoo kananmunan ja hyydyttämällä sen pikaisesti uunissa. Ripaus chilirouhetta viimeistelee makuelämyksen.

Avokado täydentää myös jälkkäripöytää ja tyydyttää makeanhimoa. Kesäiset mansikat höystää avokado-kookoskermamousse sekä pähkinärouhe, ja avokadoviipaleet tuovat välimerelliseen appelsiini-minttusalaattiin täyteläisen lisän.

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.