Toimitus / Natural Goods Company

Miten saada itsensä pois sohvannurkasta, KEHO-osion valmentaja Aleksi Seppänen?

maaliskuu 5, 2019,
Natural Goods Company

Voima ja kestävyys ovat kaiken fyysisen ja psyykkisen, eli kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin perusta. 

Ilman säännöllistä liikuntaharrastusta on hyvin vaikea saavuttaa hyvää terveyttä. Liikunnan hyödyt ovat niin monimuotoiset ja kokonaisvaltaiset, että vaikka liikkuminen tuntuukin sateisena, pimeänä tiistai-iltana suorastaan mahdottomuudelta, liikunnan laiminlyömiselle elämässä on vaikeaa keksiä tekosyitä.  

Liikunta tekee hyväntuuliseksi, jaksavaksi ja kauniiksi edistämällä kaikkien elinten toimintaa, verenkierrosta ja ruoansulatuksesta aivojen, nivelten ja lihasten toimintaan. Kuntoilun aloittaminen on kaiken lisäksi mieletön itsetunnon kohottaja – kun aloittaa säännöllisen harrastuksen, kunto kohoaa aluksi lähes räjähdysmäisesti, vaikka tahti olisikin maltillinen. Verenkierto paranee, iho on kuulaampi ja kirkkaampi, epäterveellisiä herkkuja tekee mieli vähemmän kun aktiivisen päivän jälkeen nukkuu paremmin. Puhumattakaan pitkän tähtäimen terveysvaikutuksista.  

Miten saada itsensä pois sohvannurkasta, KEHO-osion valmentaja Aleksi Seppänen? 

“Ensimmäinen päätös on se tärkein ja vaikein – nousta ylös ja lähteä liikkumaan. Mutta uskon, että kun tämän päätöksen kerran tekee, kierre ruokkii itse itseään  ja lähtemisestä tulee kerta kerralta helpompaa. Ensimmäisen viikon aikana kannattaa pitää kiinni säännöllisyydestä, jopa “semisti itsensä pakottaminen” voi toimia. Jokaisen täytyy löytää se oma syy ja motivaatio pitää huolta itsestään, ja Re-Start –valmennuksesta sen kulman varmasti jokainen löytää”.

Monet elävät luulossa, että jos ei pidä salilla käymisestä tai juoksulenkeistä, kunnon ylläpitäminen on tuhoon tuomittu hanke. On kuitenkin syytä muistaa, että myös hidastempoinen ja lempeä liikunta on erittäin hyödyllistä ja kannattavaa. Esimerkiksi Ayurvedinen oppi neuvoo tiettyjä kehotyyppejä harrastamaan vain lempeitä lajeja, kun taas joillekin kehotyypeille sopii nimenomaan raskas liikunta. Toiselle jooga, pitkät kävelyt metsässä ja uinti ovat täydellinen kokonaisuus, joku taas kaipaa rankkaa salitreeniä, seinäkiipeilyä ja perusteellista venyttelyä. Jotkut pystyvät keskittymään vain ollessaan yksin, toiset tarvitsevat joukkuelajia yltääkseen parhaimpiinsa.  

Toisia saattaa lisäksi halvaannuttaa pelko väärin tekemisestä ja itsensä julkisesta nolaamisesta esimerkiksi ryhmäliikunnassa tai vaikkapa uimahallissa. Tämä ahdistava paine lamauttaa urheiluinnon alkuunsa. Vaikka oman kuntonsa kohottaminen ja elämänmuutoksen aloittaminen ei koskaan ole häpeän asia, hyvä uutinen on se, että liikuntaharrastuksen voi hyvin aloittaa omassa rauhassa. Re-Start valmentaja Aleksi Seppänen tarjoaa verkkovalmennuksessamme useita harjoitteita, joita on helppo suorittaa kotona lähes kokonaan ilman varusteita.

Peruskestävyys kaiken pohjana

KEHO-valmennksessa opit aerobisen kunnon eli kestävyyskunnon saavuttamisen ja voiman sekä lihaskunnon kehittämisen liikuntataustasi riippumatta. Olitpa sitten vasta-alkaja tai pitkähkön tauon jälkeen liikuntaan palaava, saat varmasti paljon hyötyä peruskunnon kehittämiseen. 

Jos taas olet kokenut salitreenaaja tai muutenkin liikkunut paljon, tämän ohjelman avulla saat taas perustaa ja perukestävyyttä parempaan kuntoon. Sen jälkeen voit tehokkaammin kehittää niitä ominaisuuksia, jotka sinulle ovat on tärkeitä, on se sitten voimaa, kestävyyttä, nopeutta tai lihasten muokkausta.  

”Olympiavoittaja Iivo Niskanen harjoittelee edelleen 80% omista harjoituksistaan nimenomaan peruskestävyysalueella. Toki hänen kunto on niin kova, että vauhti on hurjaa, vaikka sykkeet ovatkin maltilliset, mutta joka tapauksessa, se kertokoon kuinka tärkeää peruskestävyysharjoittelu on myös huippu-urheilijoille toteaa Aleksi.

Valmennuksesta löydät kaksi erillistä itsenäistä ohjelmaa. Molemmissa päämäärä on sama, eli kestävyyden ja voiman kehittäminen. Toinen näistä ohjelmista on ns. kotitreeniohjelma, siihen et tarvitse muuta, kun ulkoilu- tai urheiluvaatteet ja vähän tilaa, jossa voit treenata ja huoltaa itseäsi. Toinen ohjelma on sinulle, joka tykkäät käydä kuntosalilla painojen kanssa harjoittelemassa. Kummassakaan ohjelmassa ei ole mitään monimutkaista tai vaikeaa. Treenataan kestävyytttä ja voimaa laajoilla liikkeillä isoja lihasryhmiä.  

Peruskestävyysharjoittelulla pyritään parantamaan rasvojen ja hapen käyttökykyä sekä hengitys- ja verenkiertotoimintaa. Sykettä voidaan käyttää karkeasti peruskestävyyden harjoittelun määrittämiseen. Peruskestävyysalueella treenattaessa elimistön kyky käyttää rasva-aineenvaihduntaa energianlähteenä on optimaalisin ja näin ollen se säästää lihasten ja maksan glykogeenivarastoja 

”Treenin jälkeen saatat tuntea väsymystä, mutta maitohapoille tämä treeni ei vielä vedä. Suomeksi sanottuna, kunto ja jaksaminen paranee ja kehittyy, rasva palaa, etkä ole tai ei ole tarkoituskaan olla treenin jälkeen kaikkensa antanut. Peruskestävyysharjoittelun myötä heikkokuntoisten maksimaalinen hapenkulutus nousee ja rasva- sekä hiilihydraattiaineenvaihdunta kehittyy” Aleksi neuvoo. ”Peruskestävyysharjoittelun terveydellisiä vaikutuksia on pienempi riski sairastua sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin ja diabetekseen. Se alentaa veranpainetta, parantaa keuhkojen toimintaa, sekä vahvistaa lihaksia, luita ja jänteitä. Lisäksi uusimpien tutkimustulosten mukaan kestävyysharjoittelu on aivoille suotuisaa. Se parantaa mm. muistia ja keskittymiskykyä. Puhumattakaan ylipäätään sen suotuisista psyykkisistä vaikutuksista.  

Aleksin vinkit:
  • Treenaa säännöllisesti, muista myös levätä ja pitää ohjelmaan merkatut tauot. Älä treenaa sairaana ollessasi. Muista huolellinen lämmittely ennen jokaista treeniä ja lihasten palauttelu ja kehonhuolto treenien jälkeen. 
  • Kun syke on noin 60-75 % omasta maksimisykkeestä, liikunta tapahtuu peruskestävyysalueella. Tällä tasolla treenatessa elimistön kyky käyttää rasva-aineenvaihduntaa energianlähteenä on optimaalisin, jolloin säästetään lihasten ja maksan glykogeenivarastoja.  

 Re-Start -verkkovalmennus on ratkaisusi pysyvään hyvinvointiin ja stressittömämpään arkeen. Ymmärtämällä hyvinvoinnin eri osa-alueiden merkityksen opit löytämään sinulle parhaimmat tavat, jotka johtavat hyvään oloon.

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.