Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Hyvistä bakteereista hyötyy koko keho

helmikuu 26, 2019,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Probiootit puhuttavat aina vaan. Tutkimustuloksia saa lukea lehdistä lähes viikoittain. Tuskin kukaan olisi vuosikymmen sitten uskonut, että silloin myyntiin tulleet maitohappobakteerit ovat kaikkien huulilla yhä tänään. Silloin ei vielä tiedetty, että nämä hyvät bakteerit vaikuttavat paljon muuallakin kuin suolistossa. Näistä hyvistä tyypeistä nimittäin hyötyy koko keho.

 

Suoliston mikrobiomi

Se, mistä toki yhäkin puhutaan eniten, on suoliston bakteerikanta ja sen mahdolliset vääristymät. Joskin nyt tiedetään, että tärkeää suoliston optimaaliselle toiminnalle on bakteerien lisäksi koko suoliston mikrobiomin hyvinvointi. Mikrobiomi on kattokäsite, joka sisältää niin bakteerikannan ja niiden kasvualustan – arkikielessä puhutaan bakteerien ruuasta – kuin suoliston limakalvonkin. Kaikkien näiden tulee voida hyvin, jotta mikrobiomi on terveyttä ylläpitävä ja edistävä, ja jotta se voi omalta osaltaan ehkäistä niin hiljaista tulehdusta kuin sen aiheuttamia usein kroonistuvia oireyhtymiä ja sairauksia.

Suoliston mikrobiomista voidaan huolehtia sekä hyvän ravitsemuksen että hyvien elintapojen avulla. Hyvä ravitsemus kattaa tässä tapauksessa toisaalta mm. kohtuuttoman valkojauhojen ja valkaistun sokerin, nautintoaineiden, teollisten ja lisäaineita runsaasti sisältävien valmisruokien, transrasvojen ja monelle liiallisen gluteenin käytön. Toisaalta hyvä ravitsemus suoliston osalta tarkoittaa runsaasti erivärisiä kasvikunnantuotteita, unohtamatta fermentoituja vaihtoehtoja, kasviperäisiä rasvoja – kuten pähkinöitä, siemeniä, oliiveja ja avokadoa ja näistä tehtyjä öljyjä –sekä kohtuudella runsaskuituisten ja tarvittaessa gluteenittomien viljatuotteiden käyttöä. Riittävä vedenjuonti aterioiden välillä ja fermentoitu kombucha aterioilla on varsinaista superruokaa suolistolle. Ensi viikolla kerron tarkemmin siitä, miten ruokavaliolla voidaan tehokkaasti vaikuttaa koko mikrobiomin hyvinvointiin.

Elintapojen osalta riittävä liikunta, uni ja rentous arjessa ja stressin hallinta muodostavat suoliston mikrobiomin hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeän kultaisen kolmion. Tiedämme kaikki, miten stressi ja ahdistus saavat vatsan kipristelemään ja siitä kärsivät tutkitusti myös hyvät bakteerit. Stressi, samoin kuin liian vähäinen liikunta aiheuttavat helposti ummetusta, joka saa suolistossa etenevät ruoka-aineet mätänemään ja jämähtämään sekä aiheuttamaan pahimmillaan suoliston mutkiin hankalasti hoidettavia tukoksia ja venymiä. Ummetus on omiaan lisäämään myös elimistön myrkkykuormaa ja siten maksan rasitusta. Unen vähäisyys on nyt tutkitusti linkitetty mikrobiomiin ja erityisesti sen heikentyneeseen bakteerikantaan. Nimenomaan mikrobiomi näyttäisi olevan ainakin yksi linkeistä unettomuuden ja aivojen rappeumasairauksien välillä.

Millaisia bakteereja ihollasi elää?

Viime vuosien tutkimustyö on paljastanut, ettei bakteereita elä vain suolistossamme, vaan niitä on kaikkialla. Merkittävät määrät meille oleellisia bakteereja asustelee meidän ihollamme ja ilmassa, jota hengitämme. Geenimaailmassa tiedetään, että meihin vaikuttaa omien geeniemme ohella bakteeriemme geenit. Omia geenejä meillä on kehossamme vain muutama prosentti, ja loput, reilusti yli 90% ovat bakteeriemme geenejä. Tuhannen taalan kysymys geenipuolella onkin: Kuka loppujen lopuksi määrittää sitä, mitä olemme ja miksi tulemme – omat geenimme, vai kantamamme bakteerien geenit?

Ihollamme asustaviin ja hengitysilmassamme vaikuttaviin bakteereihin voimme vahvasti vaikuttaa elintavoillamme. Ilma, jota hengitämme, on ratkaisevassa asemassa. Metsässä lenkkeily kannattaa siis jo mikrobiominkin näkökulmasta. Samoin se, miten pesemme itsemme ja miten itseämme suojaamme niin kosmetiikalla kuin vaatteiden avulla. Kohtuus tässäkin on oleellista: Pesemättömyys saa pahat bakteerit kasvamaan, ja liiallinen pesu taas pesee hyvätkin bakteerit ihon pinnalta. Myös aineiden koostumus vaikuttaa. Jos käytämme voimakkaita käsidesiä tai voiteita, jotka sisältävät paljon synteettisiä ja vahvoja kemiallisia yhdisteitä, ihomme tavanomainen bakteerikanta kärsii. Sama pätee vaatteisiin. Enemmän ja enemmän puhutaan vaatteiden sisältämistä ympäristömyrkyistä ja väriaineiden liuottimista, jotka allergisoivat. Kyse on samasta asiasta, toiselta kantilta katsottuna.

Bakteerit ja hiljainen tulehdus

Miksi bakteerikannasta huolehtiminen on sitten niin tärkeää? Yksinkertainen vastaus on hiljaisen tulehduksen sammuttaminen.

Tutkimusten valossa yhä enemmän ja enemmän uskotaan siihen, että suoliston hyvinvointi vaikuttaa merkittävästi koko kehon hyvinvointiin ja terveyteen. Jo kauan on tiedetty, että vagushermon kautta (ainakin) suolisto välittää valtavasti informaatiota suoraan aivoihin, kehon keskusyksikköön ja kovalevylle. Jos suolisto lähettää hätäsignaalia tai väärää viestiä, voimme vain kuvitella, mitä kaikkea tästä seuraa.

Toisaalta, paljon konkreettisemmin suoliston mikrobiomin ja hyvinvoinnin yhteys löytyy ravinnon imeytymisen kautta. Jos suoliston limakalvo on rikki ja suolisto vuotaa, osa ruoka-aineista ei imeydy, sillä tähän tarvitaan limakalvon bakteereja, jotka tässä tapauksessa ovat tipotiessään. Tämän lisäksi ”vuotava suoli” päästää verenkiertoon sinne kuulumattomia ja haitallisia yhdisteitä, jotka voivat jo sellaisenaan aiheuttaa tuhoa.

Hiljainen tulehdus ja suoliston bakteerit liittyvät yhteen siinäkin määrin, että vääränlainen ruokavalio – esimerkiksi runsas sokerin, nautintoaineiden, raffinoidun viljan ja teollisten valmisteiden käyttö – johtaa suoliston bakteerikannan vääristymiseen. Huonot bakteerit rakastavat sokeria ja valkojauhomössöä, ja kun he näitä saavat, he voivat hyvin ja paksusti, ja lisääntyvät. Hyvät bakteerit jäävät alikynteen, eivätkä pysty suojaamaan ja puolustamaan kehoa pahiksilta, kuten heidän tehtävänkuvaansa normaalisti kuuluu. Hiljainen tulehdus on valmis.

Näiden mekanismien kautta selitetään tänä päivänä muun muassa astman ja allergioiden huimaa kasvua ja tämä selittää myös monia muita kroonistuneita oireyhtymiä ja sairauksia. Itse uskon, että monet painonhallintaan liittyvät ongelmat ovat ainakin osittain suoliston ja mikrobiomin ongelmia.

Helli ihoasi probioottisella hoidolla

 

ESSE CREAM CLEANSER - PUHDISTUSEMULSIO KAIKILLE IHOTYYPEILLE 100ml
Esse Probiotic Skincare

ESSE Cream Cleanser – Puhdistusemulsio kaikille ihotyypeille 100ml

32,00 
Lisää ostoskoriin
ESSE DEFENCE MOISTURISER – SUOJAAVA ANTI-AGE PÄIVÄVOIDE 50ml
Esse Probiotic Skincare

ESSE Defence Moisturiser – Suojaava anti-age päivävoide 50ml

112,00 
Lisää ostoskoriin
Esse Probiotic Skincare

Esse Dry Skin Trial Pack Set- Kokeilupakkaus kuivalle iholle

34,90 
Lisää ostoskoriin
Varasto loppuGEL CLEANSER - HELLÄVARAINEN GEELIPUHDISTAJA RASVOITTUVALLE IHOLLE 100ml
Esse Probiotic Skincare

ESSE Gel Cleanser – Hellävarainen geelipuhdistaja normaalille ja sekaiholle 100ml

29,00 
Tilaa ilmoitus
Esse Probiotic Skincare

ESSE Light Moisturiser – Nuorelle ja rasvoittuvalle iholle 50ml

58,00 
Lisää ostoskoriin
Esse Probiotic Skincare

ESSE Normal Skin Trial Pack Set – Kokeilupakkaus normaalille iholle

34,90 
Lisää ostoskoriin
Esse Probiotic Skincare

ESSE Oily & Combination Trial Pack Set – Kokeilupakkaus rasvoittuvalle ja sekaiholle

34,90 
Lisää ostoskoriin
ESSE OMEGA DEEP MOISTURISER - TEHOHOITO NORMAALILLE JA SEKAIHOLLE 5x10ml
Esse Probiotic Skincare

ESSE Omega Deep Moisturiser – Tehohoito normaalille ja sekaiholle 5x10ml

68,00 
Lisää ostoskoriin
ESSE PROBIOTIC SERUM - PROBIOOTTISEERUMI IKÄÄNTYVÄLLE IHOLLE JA IHON ERIKOISTILOJEN HOITOON 30ml
Esse Probiotic Skincare

ESSE Plus Probiotic Serum – Probioottiseerumi erikoistilojen hoitoon 30ml

118,00 
Lisää ostoskoriin
REFINING CLEANSER - KEVYESTI VAAHTOAVA SAVIPUHDISTAJA 100ml
Esse Probiotic Skincare

ESSE Refining Cleanser – savipuhdistaja kaikille ihotyypeille 100ml

29,00 
Lisää ostoskoriin
Esse Probiotic Skincare

ESSE Sensitive Protect oil- Suojaava ihoöljy 15ml

62,00 
Lisää ostoskoriin
ESSE SENSITIVE SERUM - PROBIOOTTISEERUMI HERKÄLLE IHOLLE 30ml
Esse Probiotic Skincare

ESSE Sensitive Serum – probioottiseerumi herkälle iholle 15ml

78,00 
Lisää ostoskoriin
ESSE Sensitive Toner - vahvistaa herkän ihon suojaa 100ml
Esse Probiotic Skincare

ESSE Sensitive Toner – vahvistaa herkän ihon suojaa 100ml

44,00 
Lisää ostoskoriin
Varasto loppu -47% ESSE SERUM – TASAPAINOTTAVA HYALURONIHAPPOSEERUMI 15ML
Esse Probiotic Skincare

ESSE Serum – Tasapainottava Hyaluronihapposeerumi 15ml

47,00  25,00 
Tilaa ilmoitus
Varasto loppuESSE TONER PLUS - PREBIOOTTINEN KASVOVESI 100ml
Esse Probiotic Skincare

ESSE Toner Plus – Prebioottinen kasvovesi 100ml

55,50 
Tilaa ilmoitus
Esse Probiotic Skincare

ESSE Trial Pack Set For Sensitive Skin – Kokeilupakkaus herkälle iholle

34,90 
Lisää ostoskoriin
Esse Probiotic Skincare

ESSE Ultra moisturiser – Supertäyteläinen kosteusvoide kosteusköyhälle ja kuivalle iholle 50ml

66,00 
Lisää ostoskoriin

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.