Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Kosmetiikan syötävät hyvikset: tyrni vahvistaa ihoa ja hillitsee elimistön tulehduksia + resepti herkkuihin

helmikuu 21, 2019,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Olen löytänyt ihanat, kotimaiset marjat uudelleen, kiitos superfood-trendin, joka on eksoottisten ja ihmeellisten tuotteiden rinnalle tuonut yhä enemmän ja enemmän kotimaisia ja meille tuttuja raaka-aineita. Yksi näistä on tyrni.

Lapsuudesta tuttu marja, joka työnnettiin aikanaan täysin sivuun, on päässyt uudelleen parrasvaloihin.

Ja syystä.

Tyrnimarja on todellinen terveyspommi, joka peittoaa monet etelän hedelmät monin verroin. Tiedätkin jo ehkä, mutta aion nyt kerrata sinulle, miksei ole tyrnin voittanutta.

 

Jo väri kertoo sisällöstä

Tyrnin väri, ihanan aurinkoinen oranssi, kertoo huikeasta antioksidanttipitoisuudesta ja erityisesti tyrnin sisältämistä karotenoideista. Karotenoidit ovat tärkeän A-vitamiinin esiasteita, ja niillä on monipuolisen antioksidanttiominaisuutensa ohella myös vahva antitulehduksellinen vaikutus. Karotenoidit ja A-vitamiini edistävät sekä silmien hyvinvointia että auttavat vahvistamaan ihoa. Karotenoidien tiedetään lisäksi valmistavan ihoa auringonotolle ja osaltaan ehkäisevän ihon palamista sekä auttavan haavojen paranemista.

Karotenoideja on erityisesti tyrnin siemenistä saatavassa öljyssä. Tässä öljyssä on myös E-vitamiinin eri muotoja sekä rasvaliukoista C-vitamiinia. Nämä suojaavat hapettumiselle herkkiä karotenoideja ja toisaalta korostavat tyrnin antioksidanttiominaisuutta. C-vitamiinin tulehdusta hillitsevät ominaisuudet ovat vertaansa vailla. C-vitamiinia tarvitaan myös kollageenin rakentamiseen, ja tästä syystä tyrniä nähdään paljon myös ihonhoitotuotteissa.

Tyrniöljyssä on lisäksi runsaasti monityydyttyneitä sekä niin sanottuja välttämättömiä rasvahappoja. Välttämättömiä, omega-6- ja omega-3 rasvahappoja ihmisen elimistö ei pysty muodostamaan itse, joten ne on saatava ravinnosta. Tyrni kantaa tähän korteen oman kekonsa. Välttämättömien rasvahappojen ohella tyrniöljyssä on muun muassa tärkeää omega-7-rasvahappoa, joka on erittäin tehokas ihon ja limakalvojen kosteuttaja ja suojaaja. Sen tuotanto heikkenee ikääntymisen myötä, jolloin sen saanti ravinnosta korostuu. Omega-7-rasvahappo on monen kuivan, ohuen ja herkän ihon sekä ärtyneiden limakalvojen pelastaja, niin ulkoisesti kuin sisäisesti käytettynä.

 

Eikä tässä vielä kaikki

Tyrniöljy sisältää myös pieniä määriä fosfolipidejä, kuten koliinia ja lesitiiniä. Nämä ovat aivojen hyvinvoinnin kannalta kaikkein tärkein rasvahapporyhmä. Kokonaisuudessaan tyrniöljyn rasvahappokoostumus muistuttaa hyvin läheisesti oliiviöljyn rasvahappokoostumusta. Se lisää entisestään tyrniöljyn terveysvaikutuksia, sillä tiedetään, että oliiviöljyn koostumus on hyvin lähellä solukalvojen rasvahappokoostumusta. Kenties tästä syystä oliiviöljyn – ja tyrnin – tutkitut terveyshyödyt ovat niin kiistattomat.

Tyrniöljyn terveysvaikutusten lista jatkuu yhä. Tyrnin hedelmäliha sisältää puolestaan runsaasti supertärkeitä B-vitamiineja. Näiden rooli kaikessa aineenvaihdunnassa, DNA:n uudelleenkoodauksessa ja solujen uusiutumisessa on korvaamaton. Lisäksi tyrnin hedelmälihassa on runsaasti mm. K- ja P-vitamiineja, betaiinia, magnesiumia, piitä, rautaa, mangaania ja kalsiumia. Betaiini tuo osaltaan tyrniin sen hapokkuuden sekä auttaa vähähappoista mahaa lisäämään entsyymintuotantoa edistäen siten ruuansulatusta ja ravintoaineiden imeytymistä. Betaiini auttaa myös vähentämään elimistön homokysteiinitasoja yhdessä B-vitamiinien kanssa. Ja kuin sokerina pohjalla, tyrnin kuori sisältää huikeasti suolistolle ja maksalle tärkeitä kuituja.

Tyrnin – kuten monen muun kotimaisen marjan – terveysvaikutukset tulevat niiden monipuolisesta koostumuksesta, joka sisältää sekä vesiliukoisia että rasvaliukoisia mikroravinteita. Nämä kaikki pysyvät hyvin suojassa paksun, kuiturikkaan kuoren sisällä. Tyrnistä puuttuu lisäksi askorbiinihappoa hajottava entsyymi, minkä ansiosta tyrnin C-vitamiinipitoisuus säilyy hyvin, myös pakastettuna.

Kaikista parasta tyrni on toki syötynä sellaisenaan, luonnonvaraisena kasvavasta ja villinä rönsyilevästä puskasta. Meillä kaikilla ei siihen kuitenkaan ole mahdollisuutta, ja silloin on tyydyttävä pakastettuihin, kuivattuihin ja mehuiksi puristettuihin versioihin sekä ravitseviin tyrniöljyihin. Ne eivät toki vedä vertoja tuoreelle marjalle, mutta monipuolisesti käytettynä ne tuovat keholle sekä sisäisesti että ulkoisesti tyrnimarjan lukuisia terveyshyötyjä.

Talvella itse tykkään nauttia tyrniä smoothiessa, tuorepuuroissa ja vanukkaissa, sillä se tuo näihin pirteän, kesäauringosta kertovan värin. Ihonhoitotuotteissa tyrni on lyömätön. Tyrnininsiemenöljyä, Hippophae Rhamnoides,  löytyy mm. kaikista ihoa ravitsevista ja syvältä hoitvavista tuotteista, kuten Mádaran Superseed-öljyistä, Mossan tyrnillisestä Intense Nutrition Body Lotionista, ja Mádaran Regenerating Night Cream -yövoiteesta.

 

Pari reseptiä piteneviin ja aurinkoisiin talvipäiviin

Tyrni-porkkana-sharonsmoothie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 sharon-(kaki)hedelmä

½ porkkana höyrytettynä

½ dl tyrnimehua

1 dl kookoskermaa

2 rkl pakastettuja tyrnimarjoja TAI

1 ruokalusikallinen kuivattua tyrnijauhetta

makeutukseen joko 1 iso taateli

1 dl vettä sopivan koostumuksen saamiseksi

Aja blenderillä/ tehosekoittimessa tasaiseksi ja nauti! Porkkanan voi jättää halutessa pois. Tällöin mausta ja koostumuksesta tulee pehmeän persikkainen ja hiukan makeampi.

 

Tyrni-chiavanukas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1,5 dl mantelimaitoa

2 reilua ruokalusikallista chiasiemeniä

½ dl tyrnimehua

(½ rkl tyrnijauhetta)

1 rkl mantelitahnaa

1 rkl aprikoosihilloa (sokeroimatonta)

Sekoita mantelimaito, tyrnimehu, chiasiemenet ja tyrnimehu keskenään annoskulhossa tai lasissa. Peitä ja jätä jääkaappiin yöksi. Aamulla sekoita jähmettyneeseen vanukkaaseen mantelitahna ja haluamasi hillo. Aamupala-, jälkiruoka- tai välipalavanukas on valmis.

Hillon tilalla voi toki käyttää mm. hunajaa tai muuta mieleistä makeutusta. Itse tykkään hillon rakeisesta koostumuksesta ja aprikoosin tuomasta pehmeästä makeudesta. Mantelimaidon sijaan voi käyttää myös kookosmaitoa. Se sopii tyrnin kanssa kuin nenä päähän. Koristeeksi sopivat mm. kuvan kookoslastut ja siitepöly sekä tyrnijauhe. Lisämakeutukseksi tarvittaessa sopii vaahterasiirappi.

NAUTI TYRNISTÄ ULKOISESTI

Leave a Reply

avatar
  Ilmoitukset kommenteista  
Ilmoita
Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.