Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Soppapäivä – vaihtoehto paastolle

tammikuu 31, 2019,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Olen itse niitä, joille paasto ei henkisesti eikä fyysisesti sovi. Vanha kansa haukkuisi minunkaltaisiani heikkoverisiksi. Paastoaminen saa minut huonovointiseksi ja heikoksi, pyörtymiseen asti. Tiedän monta kaltaistani. Alhainen verenpaine, hoikkuus ja hentorakenteisuus ja usein myös alhainen paastosokeri (paitsi stressikausina) viittaavat siihen, ettei tavanomainen mehupaasto välttämättä toimi. Henkisesti paastotessa minusta putkahtaa esiin pikkupaholainen. Kiukuttelen ihan kaikille ja himoitsen hervottomasti herkkuja, joita en arjessa tulisi edes ajatelleeksi. Olen siispä päätynyt kompromissiin. En paastoa, mutta pidän aina silloin tällöin ja tarpeen mukaan soppapäiviä. Ne ovat minun vaihtoehtoni paastolle.

 

MIKÄ IHMEEN SOPPAPÄIVÄ?

Soppapäivä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että syön pari päivää käytännössä pelkkää soppaa. Joskus keholle riittää yksi päivä, joskus otan kolmen päivän soppakuurin. Tähän on hurjan helppo yhdistää pätkäpaasto niin, että aamiainen jätetään väliin. Silloin kun keho sen kestää. Sinä itse tiedät parhaiten. Itse en lyö mitään sääntöjä lukkoon etukäteen, vaan kuulostelen tilannetta ja toimin sen mukaan. Jos aamulla ei ole nälkä, jätän syömättä. Saatan juoda pienen espresson tai kupin vihreää teetä. Jos nälkä kurnii vatsassa, teen itselleni smoothien, jossa on aina hyviä rasvoja, proteiineja (useimmiten kollageenia ja siemen- tai pähkinätahnaa), marjoja ja jotain vihreää. Joskus lisukkeena on suklaata, joskus sitruunaa ja inkivääriä. Jos nälkä on vain pieni, saatan syödä pienen hedelmän ja muutaman pähkinän hyvin pureskellen.

Lounaaksi ja illalliseksi sitten soppaa. Joko samaa tai ei, sinä päätät. Itse teen kaksi erilaista keittoa, jotta ruokaa riittää ainakin kahdeksi päiväksi. Toisesta teen kermaisemman, juhlavamman, jotta mieli pysyy tyytyväisenä. Toisesta teen raikkaan ja kevyemmän. Tyypillinen talviajan keittokaksikkoni on makeankirpakka bataatti-linssikeitto ja samettinen maa-artisokkakeitto. Ne ovat molemmat täyttäviä ja ruokaisia. Keitot koristelen yrttiöljyllä tai -hakkeluksella. Keiton kaveriksi sallin itselleni siemenleipää, jonka koristelen tavallisesti siementahnalla, kasviksilla ja yrteillä tai iduilla. Ideana kombossa on se, että ateriassa on kokonaisuudessaan sopivasti kuiturikkaita, prebiootteja sisältäviä kasviksia suolistolle pehmeässä muodossa sekä hyviä rasvoja, proteiineja ja monia mikroravinteita, jotta maksakin kiittää. Jos minulla sattuu olemaan erityisen suuri nälkä, keitän keiton kylkeen yhden neljän minuutin munan.

Päivän varrella juon paljon vettä, mutten aterioilla. Syödessäni juon parhaimmillaan yhden lasin kombutchaa tai aineenvaihduntaa tehostavaa yrttiteetä. Jälkkärit ja herkut jätän soppapäiviksi kaappiin. Kahvia juon päivän aikana korkeintaan pari kuppia, mustana ja mahdollisimman tiukkana.

Koska soppapäivinä syödään hyvin, ei liikuntaa eikä muitakaan aktiviteetteja tarvitse rajoittaa. Reippailusta ulkoilmassa ja kehon lempeästä venyttelystä on taatusti näinäkin päivinä hyötyä, samoin riittävästä levosta ja nukkumisesta. Tahdin hidastamisesta, silloin kun se on mahdollista, on tuskin haittaa.

Kesäkuumalla soppapäivät vääntyvät luontevasti smoothiepäiväksi, eli teen itselleni aamiaiseksi, lounaaksi ja illalliseksi smoothiet. Helppoa, nopeaa ja vaivatonta. Kalorimäärä tippuu vielä soppapäiviinkin verrattuna, olo kevenee ja ruuansulatusjärjestelmä saa sopivasti levätä ja puhdistua. Smoothiepäiviin sopii soppapäivien tapaan pätkäpaasto siinä määrin, kun sen kunkin keholle sopii.

Lopuksi annan sinulle ohjeet kahden smoothien ja keiton tekoon. Siemenleipäreseptejä on netti pullollaan, mutta annan sinulle siitäkin huolimatta oman reseptini. Näillä pääset jo pitkälle, jos soppailu tuntuisi sinulle sopivalta kompromissilta.

 

Raikkaan kirpakka kiwi-avokadosmoothie

1 kiwi

½ avokado

pieni pala kurkkua

3 cm:n pala inkivääriä

puolikkaan sitruunan mehu

2-3 rkl persiljaa tai minttua

vettä ja halutessa loraus kookoskermaa

Aja aineet tasaiseksi ja nauti!

 

Pehmeänmakea punajuuri-vadelmasmoothie

1 pieni punajuuri

kourallinen vadelmia

1-2 taatelia liotettuna

1 reilu rkl tahinia

1 rkl sokeritonta kaakaojauhetta

2-3 rkl rucolaa tai basilikaa

vettä tai kasvismaitoa nesteeksi

Aja aineet tasaiseksi ja nauti!

Bataatti-linssikeitto

1-2 bataattia (koosta riippuen)

1 purjon valkoinen osa

2 valkosipulinkynttä

  1. 2 dl punaisia linssejä

kasvis- tai kanaliemikuutio (luomu)

tamaria / soijakastiketta

1-2 dl kookoskermaa

currymaustetta

basilikaa

(chiliä)

Kuori ja pilko bataatti ja valkosipuli. Pilko myös purjo ja laita ainekset linssien kanssa kattilaan. Freesaa nopeasti oliiviöljyssä ja peitä vedellä niin, että kasvikset peittyvät reilusti. Lisää liemikuutio ja mausteet basilikaa lukuun ottamatta. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 25-30 minuuttia. Tarkista välillä, että vettä on riittävästi, sillä linssit turpoavat reippaasti. Kun kasvikset ovat pehmeitä, aja ne esim. sauvasekoittimella tasaiseksi ja lisää kookoskerma, basilikasilppu ja halutessasi chili.

 

Maa-artisokkakeitto

6-8 maa-artisokkaa (koosta riippuen)

3-4 perunaa (koosta riippuen)

1 purjon valkoinen osa

2 valkosipulin kynttä

1-2 dl mantelikermaa

(1,5 dl valkoisia papuja)

persiljaa

suolaa

(tryffeliöljyä)

Kuori ja pilko maa-artisokat, peruna ja valkosipuli. Pilko purjo, ja laita kaikki kasvikset kattilaan. Freesaa öljyssä ja peitä vedellä niin, että kasvikset peittyvät. Jos haluat keittoon lisää makua ja ruokaisuutta, lisää myös esikeitetyt (tai säilyke)pavut. Anna kiehua noin puoli tuntia. Kun kasvikset ovat pehmeitä, aja ne tehosekoittimella tasaiseksi ja lisää mantelikerma. Kaurakerma käy myös erinomaisesti. Lisää suola. Koristele persiljasilpulla ja tryffeliöljyllä.

Nokkossiemenleipä

2 dl maissijauhoja

reilu 2 dl siemensekoitusta

3-4 rkl kuivattua nokkosta

2 dl kuumaa vettä

3-4 rkl oliiviöljyä

Sormisuolaa

Laita uuni 175°c asteeseen. Sekoita kaikki kuivat aineet kuumuutta kestävässä kulhossa. Käytä haluamiasi siemeniä, myös pähkinäsilppu sopii hyvin. Nokkosta (tai muita yrttejä) voit lisätä maun mukaan. Lisää kuuma vesi ja sekoita. Lisää lopuksi oliiviöljy. Jos seos tuntuu liian paksulta, lisää hiukan vettä, ja jos seos tarttuu kulhon reunoihin kiinni, lisää loraus öljyä. Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla ja levitä seos kostutetuin sormin leivinpaperin päälle tasaiseksi ja ohueksi levyksi. Ripottele päälle sormisuola, ja halutessasi voit vetää veitsellä ristikot markkeeraamaan leikkuukohtia. Laita uuniin, kunnes siemenleipä on rapsakka ja saanut kauniin paahdetun sävyn. Tavallisessa uunissa aikaa vierähtää noin 40 minuuttia.

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.