Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Hyvää uutta vuotta! Mitä sinä lupasit itsellesi tänä vuonna?

tammikuu 17, 2019,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Olen itse vuoden alkuviikot pohtinut uudenvuodenlupauksia ja seurannut sitä koskevaa keskustelua niin (sosiaalisessa) mediassa kuin elävässä elämässäkin. On taas se aika vuodesta, kun me piiskaamme itseämme edellisen vuoden erheistä ja lupaamme olla parempia, hyvinvoivempia, laihempia, lihaksikkaampia ja älykkäämpiä. Minä myös. Ihan kuin eläisimme samaa filmiä vuosi toisensa jälkeen. Alkuvuodesta lupaamme, keväällä unohdamme emmekä ehdi, kesällä herkuttelemme, syksyllä lupaamme ottaa loppukirin ja jouluna herkuttelemme taas. Ja sitten aloitetaan uusi rundi ja uusi vuosi. Pelkkä ajatuskin hengästyttää, eikö?

Mitä jos tänä vuonna tekisitkin toisin? Lupaisitkin olla lupaamatta liikoja. Lupaisitkin kieltojen sijaan sallimusta. Vielä ei ole liian myöhäistä. Uskon vahvasti siihen, että kun lisäämme elämäämme hyviä asioita, niitä, joita haluamme lisää, ne vähemmän hyvät karisevat pois melkein itsestään.

Mitä jos sen sijaan, että vakuuttaisit itsellesi, ettet syö sokeria, teollisia tuotteita etkä lähde kavereiden kanssa lasilliselle, lupaisikin itsellesi värikkäitä vihanneksia ja paljon hyviä pähkinöitä joka päivä? Lupaisit levätä silloin, kun väsyttää ja liikkua silloin, kun keho sitä vaatii. Kelloa ja kalenteria katsomatta. Mitä sitten, jos ateriaa täydentää lasi viiniä, ja jälkiruuaksi valitset elämää paremman suklaakakun. Ja onko sillä lopulta väliä, jos jumppa jää tänään väliin, kun hyvä ystävä pyytää kylään? Pysähdy hetkeksi valintojen äärelle ja kuuntele kehoasi. Kysy siltä, millaista hyvinvointia se juuri nyt huutaa. Älä anna ennalta päätettyjen, ja usein kehon ulkopuolelta tulleiden lupausten määrittää sitä, mitä hyvinvointi on sinulle ja kehollesi juuri tällä hetkellä. Vuoden jokaisena päivänä.

Harmaan eri sävyjä

Olen ennenkin liputtanut kohtuuden puolesta ja teen sen taas. Olemme luonteeltamme mustavalkoisia ja rakastamme asioiden lokeroimista. On helpompi hallita arkea, kun rajaa asioita pois. Rajaaminen tosin ei jätä tilaa harkinnalle. Se vie meidät autopilotille ja etäännyttää meidät tästä hetkestä. Se myös lisää stressiä silloin, kun emme pysty noudattamaan itsellemme asetettuja raameja, ja tätä tapahtuu arjessa aika usein ja meistä riippumattomista syistä. Rajat saattavat olla myös tiedostamattomia. Pysähdy siksi hetkeksi ja kysy rehdisti itseltäsi, mitä rajaat elämästäsi? onko se oikeasti sen arvoista? Viekö tämä sinua kohti eheyttä, läsnäoloa, hyvää oloa ja parempaa terveyttä?

Eräs viisas ihminen sanoi minulle kerran, että minun pitäisi oppia arvostamaan helmen harmautta, ja oppia näkemään sävyjä mustan ja valkoisen välillä. Minulla tuon oppiläksyn sisäistäminen kesti kauan, mutta se kannatti. Toivon, että sinä mietit omassa elämässäsi samaa. Rakennatko itsesi ympärille kieltojen ja pakko-pitää-täytyy -rakenteiden muuria, joka ei jätä tilaa yllätyksille, ex tempore -ideoille ja tässä hetkessä elämiselle? Kysy myös itseltäsi, lisääkö vai vähentääkö nämä muurit hyvinvointiasi?

 

Lempeyttä ja joustavuutta

Murehtiminen vähentää vastustuskykyä, se on nyt tutkittu tosi asia. Ilo ja nauru puolestaan vahvistavat sitä. Tästä syystä toivon, että uudenvuodenlupauksesi vuodelle 2019 sisältäisi myös lempeyttä ja joustavuutta. Lempeyttä ja joustavuutta itseäsi ja toisia kohtaan, jotta osaisit valita kunakin hetkenä sen vaihtoehdon, joka tuottaa sinulle lisää iloa ja naurua. Lisää vastustuskykyä. Mieti myös, voisitko luvata itsellesi positiivisia asioita. Sen sijaan, että haluat karistaa ylimääräiset kilot ja pysyä erossa sokerista, voisitko luvata itsellesi hiukan lisää omaa aikaa, hiukan lisää elämän pieniä nautintoja.

Lupauksissa on hyvä myös muistaa yksilöllisyys. Se mikä kaverille on hyväksi, ei välttämättä ole paras vaihtoehto sinulle. Tästä kirjoitin jo aiemmin ja tulen kirjoittamaan siitä vielä paljon lisää. Tämä nimittäin on tällä hetkellä erityisesti ravinto- ja hyvinvointitrendien kärjessä, ja taatusti meidän jokaisen lähitulevaisuutta. Älä jää pohtimaan sitä, pitäisikö sinunkin, kun kaverisi ryhtyy dieetille, detoxille tai kuntokuurille. Mieti mieluummin sitä, mitä SINUN kehosi sinulta juuri nyt pyytää. Kaverisi ei elää sinun elämääsi, etkä sinä hänen. Hänellä ei ole sinun rasitteitasi perimän, ympäristön ja elintapojen suhteen, eikä sinulla hänen.

Palkitse ja kiitä

Lempeyteen kuuluu palkitseminen ja kiittäminen. Olemme hyviä kannustamaan lapsia, silloin kun he toimivat toivotulla tavalla, mutta osaammeko kiittää ja kannustaa itseämme? Vaadimme pomoltamme ja työpaikoiltamme motivaatiota ylläpitäviä kannustimia, mutta annammeko niitä itsellemme, silloin kun piiskaamme itseämme kohti parempaa hyvinvointia ja terveyttä?

Pyydän sinua miettimään, miten voisit kannustaa itseäsi ja palkita saavuttamistasi välietapeista? Minä palkitsen itseäni pyjamapäivillä, pitkillä hieronnoilla ja hyvällä ruualla viinilasillisen kera. Silloin, kun tiedän nahoissani, että olen palkintoni ansainnut, en pode huonoa omaatuntoa. Älä sinäkään. Ja silloin, kun ote lipsuu, ota aikalisä. Kehosi todennäköisesti tarvitsee sitä. Roomaa ei rakennettu yhdessä yössä, eikä rakenneta terveyttäkään. Sen sijaan pienin askelin, pienin positiivisin lupauksin ja yksilöllisesti omaa sisintä kuuntelemalla, hetkessä elämällä ja sitä kunnioittamalla päästään jo pitkälle.

Lempeää hyvän olon vuotta 2019!

Leave a Reply

avatar
  Ilmoitukset kommenteista  
Ilmoita
Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.