Toimitus / Natural Goods Company

Asiakas kysyy: mikä avuksi lapsen kuivan ja halkeilevan talvi-ihon hoitoon? Asiantuntija vastaa

tammikuu 14, 2019,
Natural Goods Company

Lasten kuiva ja halkeileva iho on merkki ihovaurioista: ihon pH eli suojaava happotasapaino on epätasapainossa, jolloin ihon kyky suojata itseään ulkoisilta haittatekijöiltä on alentunut. Terveen ihon suoja on kimmoisa ja seebumin eli ihon oman rasvan tuotanto on tasapainossa: iho pysyy kosteutettuna ja hyvinvoivana.  

Kosmetologi ja kouluttaja Johanna Joutseniemi, miten lähteä hoitamaan talvella kuivuvaa lapsen ihoa?

”Ihonhoito on aina kokonaisuus, oli kyse sitten lasten tai aikuisten ihosta. Pelkkä ulkoinen yhden kohdan puunaus ei tuo onnea, vaan huomio täytyy kiinnittää kokonaisuuteen. Ei ole myöskään valitettavasti olemassa yhtä ainutta taikatuotetta, joka hoitaisi jonkun ongelman pois päiväjärjestyksestä. Se voi hoitaa seurausta, mutta ei välttämättä syytä. Siksi kannattaa siirtyä aina kyseisen ongelman alkulähteille: sisältääkö ruokavalio mahdollisesti jotain allergisoivaa tai yliherkkyyttä aiheuttavaa ruoka-ainetta, joka ylläpitää kuivuutta tai halkeilua? Onko käsi- tai suihkusaippua liian pesevä, sisältääkö se esimerkiksi sodium laureth sulfatea, joka vahingoittaa ihon pH:ta? Ovatko käsineet ja sukat keinokuituisia, jotka eivät anna ihon hengittää vaan jättävät kosteuden muhimaan iholle, ja aiheuttavat jalkojen tai käsien kuivuutta? Entä kuivaihoisen vauvan vaippa – hengittääkö materiaali? Onko kuivuutta hoitavassa tuotteessa aidosti ravitsevia ainesosia, jotka auttavat ihoa parantumaan ja korjaamaan itse itseään, vai meikkaako tuote pinnan sileäksi kunnes se pestään pois?.

Kuivan ihon hoidossa sisäinen ihonhoito on äärimmäisen tärkeää: laadukkaat rasvat, eli omega-pitoiset kasviöljyt ja kala sekä vedenjuonti helpottavat muiden terveyshyötyjen ohella myös kuivaa ihoa. Jos kaipaat apua paremman ruokavalion haltuunotossa, suosittelen lämpimästi Annika Havasteen RAVINTO-verkkovalmennusta”.

KUN SISÄISET ASIAT SAA KUNTOON, MILLAISIIN TUOTTEISIIN KIINNITTÄISIT HUOMIOTA?

Sertifioiduin luonnonkosmetiikan voiteet hoitavat ja suojaavat ihoa aidosti erilaisilla kasviöljyillä ja –vahoilla, kuten esimerkiksi Santen Soft Cream. Sen granaattiomenasta ja viikunasta saatavat kasviuutteet yhdessä aloe veran kanssa tasapainottavat kuivaa ihoa ja antavat sille rakennusaineita, jolla iho pystyy itse parantamaan itsensä. Kuivaa ja halkeilevaa ihoa, joka usein on myös ärtynyt, esimerkiksi vaippaihottumaa, hoidetaan parhaiten emulsioimaisilla tuotteilla, kuten esimerkiksi palkitulla Sophie la girafe SOS –voiteella, jonka koostumus sisältää sekä vettä että rasvaa. Pelkkä rasvapitoinen koostumus ei riitä, vaan iho tarvitsee myös vesikosteutta – sisältäähän sen oma seebumi sekä myös vettä että rasva-aineita. SOS-voide sopii vauvan kaikkien iho-ongelmien hoitoon, sillä sen koostumus rauhoittaa ja auttaa parantamaan ihovaurioita. ”.   

”Käsi- ja suihkusaippua kannattaa vaihtaa hellävaraiseen saippuaan, joiden tensidi ei pese pois ihon omaa rasvaa ja pitää pH:n optimaalisena. Hyvä esimerkki tästä käsille on esimerkiksi Sante Aloe & Sitruuna -käsisaippua, joka sopii koko perheen käsien pesuun kuivattamatta ihoa. Myös lasten vartalon ja hiusten puhdistustuotteen tulisi olla myös mahdollisimman hellävarainen, jotta lapsen ihon omaa suojarasvaa ei vaurioiteta saati pestä pois. Tämä auttaa lapsen ihoa pysymään terveenä ja kimmoisana, jolloin se pystyy suojautumaan tehokkaasti ulkoisia haittoja vastaan”.


LAPSENI POSKET KUIVUVAT PAKKASELLA, KANNATTAAKO PAKKASRASVAN KÄYTTÖ?

Pakkasella kuivuvien poskien hoito kannattaa aloittaa jo etukäteen: yhtä lailla sisäinen hoito, monipuolinen ruokavalio ja hyvät rasvat auttavat ihoa suojaamaan ulkoisilta tekijöiltä tässäkin tapauksessa. Lasten herkkä iho on syytä suojata meidän pohjoisen ankarissa olosuhteissa aina talvisin myös ”mekaanisesti” voitein ja vaatesuojin (ja tietysti aurinkosuojin myös kesäisin). Viimalla ja pakkasella on ihoa kuivattava vaikutus ja kylmä ilma sisältää muutenkin vähemmän kosteutta, kuin lämmin ilma. Siksi lapsen iholla on syytä käyttää suojaavaa, mutta silti hengittävää voidetta. Ennen suositeltiin vedetöntä rasvaista voidetta, mutta tämän ongelma on se, ettei iho pääse rasvan alla reagoimaan normaalisti kylmään ilmaan, ja saattaa tällöin jopa paleltua. Pelkkä rasva muodostaa ihon pinnalle kalvon joka ei päästä vettä haihtumaan. Öljy jää ihon ja ulkoilman väliin ja häiritsee näin ihon kykyä tunnistaa ympärillä olevaa lämpötilaa. Tämän vuoksi pakkasvoiteen pitäisi sisältää sekä vettä että rasvaisia ainesosia. Hyviä voiteita suojaamiseen on mm. jo edellä mainittu jokapaikan-voide, luonnonkosmetiikan sveitsiläinen linkkuveitsi Sophie la girafe SOS -voide tai Mádaran Nokkosvoide. Kumpikin edellä mainituista voiteista sopii äärimmäisen hyvin tietysti myös aikuisen ihon hoitoon. 

HUULET ROHTUVAT JOKA TALVI, MIKÄ AVUKSI?

Kuivissa huulissa pätee sama lainalaisuus kuin edelläkin: kun kaikki ongelman syntysyyt on selvitetty, päästään hoitamaan vasta sen seurausta, eli ulospäin näkyvää kuivuutta. Talvi saa huulet kuivumaan helposti, koska huulissa ei itsessään ole suojaavan seebumin tuotantoa. Huulivoiteita hankkiessa kannattaa ottaa huomioon, että ne sisältävät kylmäpuristettuja kasviöljyjä ja -vahoja, jotka ovat lähellä luonnollisesti ihon omaa rasvaa. Ne antavat pitkään kosteutta, imeytyvät syvälle ja myös ravitsevat huulia omega-rasvahapoilla. Muun muassa jojobaöljylla on täydellinen rasvahappokoostumus ihon hoitoon. Se pehmentää, suojaa, kosteuttaa ja korjaa ihoa”.

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.