Löydä täydellinen deodorantti

Siirtyessäsi ensimmäistä kertaa tavanomaisesta, alumiinia sisältävästä antiperspirantista luonnonkosmetiikan deodorantin käyttäjäksi totuttelussa saattaa kestää hetki. Koska tavanomaisten antiperspiranttien sisältämät alumiinisuolat estävät hien pääsyn hikirauhasista ihon pinnalle, ne estävät tällöin myös hikoilun perimmäisen tarkoituksen – kuona-aineiden poistumisen kropasta. Toksiinit, kuona-aineet ja bakteerit jäävät muhimaan hikirauhasten sisälle. Kun lopetat antiperspiranttien käytön ja aloitat luonnokosmetiikan hellemän dödön, hikirauhasiin kerääntyneet kuonat pääsevät vihdoin poistumaan. Varaudu siihen, että muutaman viikon ajan hiki voi haista hieman pahemmalta ja hien eritys saattaa olla runsaampaa, mutta tämä on kuitenkin ohimenevää. Kun hikirauhaset saavat toimia normaalisti, tilanne tasapainottuu.

 

Deodorantin toimivuus on yksilöllistä

Suosikkidödön löytäminen on joskus haastavaa. Usein tuntuu, että deodorantti toimii hyvin aluksi, mutta ajan myötä teho laskee. Roll-on deodoranteissa ongelmana saattaa olla se, että iholta tarttuu bakteereja deodorantin palloon tuotetta levitettäessä, eikä sisältö pysy tällöin enää puhtaana. Pöpöt alkavat rellestää tuotteen sisällä. Roll-on -pakkaukseen on kuitenkin helpompi formuloida myös herkkää kainalon ihoa hoitavia ainesosia, minkä vuoksi tämä levitysmuoto valmistajien keskuudessa on suosittu. Deodoranti pitävyyttä voi varmistaa ja käyttöikää pidentää levittämällä tuote aina vain puhtaalle iholle. Suihke tai vedetön stick-deodorantti saattavat olla joillekin parempi vaihtoehto, koska siinä iholta siirtyneet bakteerit eivät lisäänny niin helposti.

On hyvin yksilöllistä, mikä deodoranttimuoto on kullekin paras. Hieneritykseen ja hajuun vaikuttavat niin moni asia. Näitä ovat mm.  hormonitoiminta, kehon lämmönsäätely, juotu nesteen määrä ja laatu, kehon happamuus, ihon mikrobisto sekä ravinto. Oman suosikki löytyy testaamalla.

MIksi hiki haiseee ja mitä sill voi tehdä?

Hiki alkaa haista epämiellyttävältä, kun ihossa elävät bakteerit, kuten korynebakteerit, hajottavat hien valkuaisaineita, josta vapautuu ammoniakkia ja haisevia, lyhytketjuisia rasvahappoja.

Luomu-dödöjen toiminta perustuu usein antimikrobisiin kasviuutteisiin ja eteerisiin öljyihin, jotka siis estävät bakteerien lisääntymistä iholla. Muun muassa Mádaran Herbal-deodorantissa käyttämä salvia ja Bio Active -dödön palmarosa ovat tehokkaita kasviuutteita. Muita vaikuttavia aineita voivat olla mm. Saccharomyces Ferment, joka on fermentoitu hiivakanta, joka pystyy pilkkomaan hien valkuaisaineiden hajoamistuotteita ja estää näin hajua. Sodium Bicarbonate eli ruokasooda voi myös löytyä luonnonkosmetiikan deodorantin ainesosalistasta, koska emäksisenä aineena se neutraloi happoja ja estää bakteerien lisääntymistä. Joillekin tämä kuitenkin voi aiheuttaa ihoärsytystä.

Lisäksi luonnonkosmetiikassa on sallittua käyttää luonnon alunoita, kuten esimerkiksi alumiinioksidia (Alumina) ja alumiinihydroksidia (Aluminum hydroxide), jotka ovat kemiallisesti inerttejä, eli eivät reagoi muiden aineiden kanssa. Haitalliset alumiinimuodot, joita synteettisessä kosmetiikassa käytetään, ovat alumiinikloridi ja alumiinikloorihydraatti. Luonnonkosmetiikan deodorantissa luonnon alunat vähentävät hien erittymistä, mutta eivät kuitenkaan tuki hikitiehyitä.

Luomudödöjen valikoima alkaa nykyään olemaan jo hyvin laaja ja eri vaihtoehtoja löytyy monesta sarjasta. Oman suosikkinsa löytää vain testaamalla eri vaihtoehtoja, sillä toimivuus on melko yksilöllistä.

Jos et ole vielä löytänyt lempparia, testaa ainakin nämä:

 

14,30 
14,90 
14,90 
14,90 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *