Hyvinvoinnin inventaario 2018: korjataan satoa

Kaikkien joulukiireiden keskellä (paitsi, että nythän ei enää stressata, eihän?) on myös vuoden paras aika istua alas ja tarkastella pian päättyvää vuotta. Kysyä itseltään ne kaikkein tärkeimmät kysymykset. Mikä meni hyvin? Mikä huonosti? Mitä haluat lisää, ja mistä voit päästää irti? Vaikka kysymykset ovat triviaaleja, niiden äärelle kannattaa hetkeksi pysähtyä. Ne mahdollistavat muutoksen, ja auttavat tarkentamaan kompassia niin, että ensi vuonna tie olisi hieman kevyempi kulkea. Ja lisäksi minusta näiden kysymysten tulisi raamittaa aikuistenoikeasti toteutettavissa olevat uuden vuoden lupaukset. Nekin ohjaavat meitä kohti unelmiamme ja pois sieltä, missä emme enää viihdy.

Inventaariota voi tehdä monella tapaa. Itse tykkään oikaista mutkia, ja tehdä karkean, neljään kohtaan tukeutuvan katselmuksen, joka näyttää ison kuvan siitä, mitä kulunut vuosi piti sisällään. Se myös antaa aika hyvän perustan tulevan vuoden lähtökohdiksi. Vaikkei tämä suoranaisesti liity ravintoon eikö hyvinvointiin, on minusta oman elämän organisointi ja ohjaksissa pysytteleminen olennainen palikka myös hyvinvoinnin rakentamisessa. Kun tiedät, kuka olet ja mihin olet menossa, sinulla on paljon paremmat eväät pitää huolta niin psyykkisestä kuin fyysisestäkin hyvinvoinnista. Tästä syystä haluan jakaa oman sadonkorjuumenetelmäni sinun kanssasi. Alkuperäinen idea perustuu Barbara Reiselin kirjaan The Happyness Factory, jota olen röyhkeästi muokannut ja laventanut.

Sadonkorjuu – tai inventaario – koostuu neljästä osa-alueesta, joissa kussakin on pari aihealuetta koskevaa kysymystä. Jokaiselle osa-alueelle tulee myös antaa arvosana nelosesta kymppiin, ja jokaisessa on ”hyvän olon boksi”, eräänlainen bonuslaatikko. Tähän kirjataan kunkin osa-alueen helmet. Hyvät hetket, muistot, onnistumiset ja oivallukset. Tämä on myös se, jonka varaan voi turvata silloinkin, kun on mennyt vähän kehnommin. Hyvän olon boksi pakottaa etsimään sen usein piileksivän, kultaisen pilvenreunuksen vaikeimmastakin hetkestä.

Tuumasta toimeen. Alla osa-alueet. Toivon, että saat niistä yhtä paljon iloa, ideoita ja oivalluksia kuin minä. Bon voyage!

 

 1. Päätoimenkuvani vuonna 2018

Tämä voi olla ammatti, harrastus, kodin pyöritys, yrityksen perustaminen, projekti ja sapattivapaa tai mikä ikinä juuri SINULLE on ollut tänä vuonna pääasiallisin aikasyöppö arjen keskellä.

 

 1. A) Missä onnistuin?
 2. B) Mitä opin?

 

Arvosanani päätoimenkuvalle vuonna 2018:

Päätoimenkuvan hyvän olon boksi:

 

 1. Rakkauteni vuonna 2018

Täällä asuvat kaikki sydämen asiat. Läheiset, rakkaat, ystävät, perhe, lemmikit. Kaikki ne asiat, jotka saavat suupielesi nykimään ylös ja alas, ja jotka saavat sydämesi laulamaan. Kyseessä voi olla myös joku erityisen rakas asia. Sinä päätät!

 

 1. Kenelle sydämeni tänä vuonna sykki?
 2. Kenelle olen valmis antamaan anteeksi (ja olen kenties antanutkin jo)?
 3. Kenen kanssa olen sitonut uuden ystävyyden?

 

Arvosanani rakkauden ilmentymiselle vuonna 2018:

Rakkauksieni hyvän olon boksi?

 

 1. Ihmisenä kasvaminen vuonna 2018

Tämä liippaa jo tosi läheltä hyvinvointia, ja tänne kuuluvat kaikki fyysiseen, psyykkiseen ja henkiseen kehitykseen liittyvät asiat. Kaikki se, mitä olet tänä vuonna itsesi eteen tehnyt, tai miten olen kenties laiminlyönyt itseäsi, kuuluu tähän osioon.

 

 1. A) Mikä kirja/ teos/ elokuva/ sarja minua tänä vuonna inspiroi? Mieti hetki, miksi. Saatat oivaltaa jotakin.
 2. B) Minkä uuden tavan olen tänä vuonna omaksunut elämääni?
 3. C) Mikä oli lempilausahdukseni vuonna 2018?

 

Arvosanani kehitykselle ihmisenä vuonna 2018:

Ihmisenä kasvun hyvän olon boksi:

 

 1. Vuoden projekti 2018

Tämä kohta on henkilökohtainen ilotulitus, ja bonus, joka minusta nostaa lentoon ja jollain tapaa niittaa yhteen kaikki muutkin sadonkorjuun osa-alueet. Eli, valitse itsellesi arvokkain asia, jossa olet tänä vuonna ollut mukana. Se voi olla mikä vain. Työ, projekti, harrastus, kodin rakennus, perhe, unelmien loma, hyvinvoinnin metsästys…. Vaihtoehtoja on lukuisia, ja sinä tiedät, mikä tähän juuri tänä vuonna sopii parhaiten.

 

 1. A) Missä onnistuin?
 2. B) Mitä opin?

 

Arvosanani vuoden tähtiprojektille:

Tähtiprojektin hyvän olon boksi:

 

Voilà. Näin yksinkertainen ja lapsellisen helppo. Uskallan kuitenkin luvata, että saat siitä eväitä ensi vuoteen. Se, mikä tässä metodissa on parasta, on juurikin helppous. Voit toteuttaa sen missä ja milloin vain. Voit rustata inventaarion hotellihuoneessa sanomalehden kulmaan, voit tehdä siitä itsellesi huoneentaulun ja aarrekartan alun, tai voit liittää sen päiväkirjaasi ja tehdä siitä vuoden komean päätössivun. Menetelmä on yksinkertaisuudessaan myös helposti sovellettavissa tilanteisiin kuin tilanteisiin. Itse ajattelin napata sen ensi vuonna kuukausittaiseen pikainventaariin, jonka avulla tsekkaan, missä kulloinkin mennään. Näin on helpompaa pitää suunta selkeäni ja mieli tietoisena. Tämä jos mikä on hyvinvointia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *