Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Älä stressaa – lintsaa!

joulukuu 16, 2018,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

On taas se aika vuodesta, kun joulumieltä ja joulun rauhaa pitäisi osata tavoitella, vaikka kalenterivuoden päätös luo lopunajan kiireen töihin, ja juhla-ajan paineet kiristävät otsapantaa. Minulla on siihen yksi hyvä vinkki: lintsaa.

Olin ennen se tyyppi, joka halusi suorittaa joulut niin kuin ne olivat lapsuudessa, ja juuri niin kuin perinteet velvoittivat. Stressasin lahjoista, kodin jouluasuun pukemisesta ja juoksi läpi joulumarkkinat ja kauneimmat joululaulut. Joulupyhinä olin niin poikki, ettei niistä jäänyt juuri muuta muistikuvaa kuin piinaavan huono omatunto joulutorttujen ahmimisesta ja suklaarasioiden tyhjentämisestä. Tuntuuko tutulta?

Muutettuani Ranskaan kotimaan perinteet jäivät auttamattomasti, ja pääsin vuosi toisensa jälkeen valmiisiin, joskin hyvin erilaisiin joulupöytiin. Joulu rakennettiin milloin missäkin, kun perhe oli hajallaan ympäri maailmaa. Opin uudella tavalla ymmärtämään minulle tärkeimmän joulun sanoman: yhdessäolon. Toisaalta opin melkein yhtä tärkeän joulunajan läksyn: lintsaamisen. Näitä haluaisin sinunkin tänä jouluna korostavan – itsesi ja lähimmäistesi parhaaksi.

Ota joulu vastaan yhdessä

Klisee mikä klisee, mutta joulu on yhdessäolon aikaa. Sen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että aattoilta tai joulupäivä vietetään perhepiirissä, vaan se voi olla simppelisti toisten huomioonottamista, ja itsensä kanssa läsnä olemista. Joulukortit ei minusta ole ollenkaan turha perinne.

Yhdessäolo on yksi ihmisen perustarpeista, joka liian usein unohdetaan hyvinvoinnin areenalta. Olet taatusti lukenut useista tutkimuksista, joissa todetaan, että kosketus, toisen ihmisen läheisyys ja se, että meidät huomioidaan, on monella tapaa terveyden edellytys. Kosketus ja katse vaikuttavat suoraan aivokemiaan. Lemmikki on monelle yksin eläjälle paras lääke vaivaan kuin vaivaan. Yhdessäolon merkityksestä kertoo paljon se, että lapsen aivojen kehitykselle kolme tärkeintä asiaa ovat kosketus, vuorovaikutus ja katsekontakti. Ilman näitä lapsen aivot eivät kehity.

Olen sataprosenttisesti varma, että kosketus, vuorovaikutus ja katsekontakti ovat tuiki tärkeitä terveyden tukipilareita ihan jokaisessa elämänvaiheessa. Me harjoitamme niitä aivan liian vähän, vaikka niitä pitäisi treenata elämän läpi. Kuinka vaikeaa on joskus katsoa kaupan kassaa silmiin, ja kuinka usein unohdamme kiittää bussikuskia kyydistä. Näillä pienillä teoilla on iso merkitys. Ei vain sille toiselle osapuolelle, vaan myös meille.

Ensimmäinen jouluhaasteeni sinulle on: ota valtakunnallisesta yhdessäolon ajasta kaikki irti. Ota huomioon ympärilläsi olevat ihmiset, ja anna heidän huomata sinut. Ole vuorovaikutuksessa myös itsesi kanssa, ja tarkkaile myös sitä, miten itseäsi kosket. Onko se välttämätön paha, vai suotko itsellesi rakkaudellisen kosketuksen. Sen sijaan, että tarjoaisit lähipiirillesi ne vuotuisen joulukukat ja suklaat, kutsu heidät syömään suklaata yhdessä. Monelle meistä pieni hetki yhdessä on paljon arvokkaampi kuin rasia suklaata.

 

Lintsaa hyvällä omalla tunnolla

Toinen Ranskassa oppimani läksy on, että me suomalaiset olemme usein aivan liian kilttejä, ja sen seurauksena laiminlyömme itseämme. Unohdamme nautinnon. Suoritamme jouluakin niin täydellisesti, että unohdamme päästää irti. Otsapanta kiristyy aattoiltaa kohti, ja sitten stressi ja kiire vaihtuvat huonoon omaan tuntoon syödyistä herkuista. Hyvinvointia täydellisesti suorittava alteregomme nostaa ilkeää päätään. Eikä mene edes viikkoa joulu”rauhasta”, kun mediakin patistaa meitä kurinpalautukseen, vuoden isoimpien hyvinvointi- ja laihdutuspäätösten äärelle. Eihän tässä ole mitään järkeä!

Tästä kiukustuneena olen ryhtynyt kapinaan itseäni vastaan, ja kehotan sinua samaan. Toinen jouluaikaa koskeva haasteeni kuuluukin: lintsaa kaikista itsellesi asettamista säännöistä. Vaikka koko joulukuu. Unohda hetkeksi kaikki dieetit, pätkäpaastot, ja muut itseäsi kurittavat hyvinvointilupaukset. Ei siksi, että ne olisivat turhia, vaan siksi, että saat luvan ihan sallitusti lipsua ladulta. Se tekee hyvää niin mielelle kuin kehollekin.

Kuten olen aiemminkin kirjoittanut, kohtuus on kaiken a ja o. Silloin, kun 70-80% ruokavaliostamme ja elintavoistamme edistää ja ylläpitää terveyttä, olemme oikealla polulla. Joulunaika kuuluu tuohon jäljelle jäävään 20 prosenttiin, jolloin voi antaa palaa. Se, että pari viikkoa – tai jopa koko kuukauden – olet kuin ellun kanat ja lintsaat hyvällä omallatunnolla, tekee sekä mielelle että keholle ainoastaan hyvää. Se laskee huomattavasti stressitasoa, joka taas parantaa unenlaatua, edistää ruuansulatusta ja aineenvaihduntaa ja niin edelleen. Tästä ollaan puhuttu useat kerrat.

Avainsana on hyvällä omallatunnolla. Siinä on meille monelle opettelemista. Joskus paljonkin. Sen terveyshyödyt ovat kuitenkin niin mittavat, että se kannattaa. Voisin melkein lyödä vetoa, että jos maltat lintsata täydellisyyttä hipoen koko joulun pyhät niin terveystavoitteistasi kuin muustakin jouluhössötyksestä, ja ottaa päätyöksesi nautiskelun ja yhdessäolon läheistesi kanssa, terveytesi kiittää sinua. Tulet huomaamaan sen olossasi arjen ja uuden vuoden ottaessa ohjat.

 

Ennen kuin vuosi vaihtuu, ehditään tehdä vielä hiukan tilinpäätöstä ja hyviä lupauksia vuodelle 2019. Aloita relaaminen kuitenkin jo NYT. Kaunista joulunaikaa!

Leave a Reply

avatar
  Ilmoitukset kommenteista  
Ilmoita
Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.