Toimitus / Natural Goods Company

Keskittymisen taito -webinaari

joulukuu 14, 2018,
Natural Goods Company

Re-Start -valmennuksen asiantuntijat Pardaman Sharma ja Anna-Maria ”Ansku” Sinisalo vierailivat webinaarissamme 21.11., jonka aiheena oli keskittymisen taito.

Koostimme webinaarissa käsitellyt kysymykset ja asiantuntijoiden antamat vastaukset yhteen.

 

Miksi meidän pitäisi harjoitella keskittymistä ja miksi se on niin vaikeaa, Pardaman Sharma?

”Keskittyminen on luonnollinen olotila, kun keho, mieli ja tietoisuus ovat tasapainossa. Keskittyminen herpaantuu helposti, koska emme kuuntele tai osaa kuunnella itseämme, vaan annamme ulkopuolisten virikkeiden määrätä itseämme”.

Miten lähestyisit asiaa meditaation kautta, Anna-Maria ”Ansku” Sinisalo?

”Juuri näin. Keskittyminen auttaa ottamaan oman elämän haltuun, sitä kautta että ei olla ajatusten/tehtävälistan/jne. vietävänä. Se antaa paremman lopputuloksen kuin multitasking, ja vaikuttaa omaan hyvinvointiin mielen tasolla. Esimerkiksi kun saamme yhden työn tehtyä ja annamme sille hetken, vaikuttaa se dopamiinin eli hyvänolon hormoonin tuotantoon. Tiedostamisen kautta voimme vaikuttaa myös siihen miten ”näemme” tehtävälistan, eli näemmekö sen esimerkiksi sekavana kasana vai jäsennellymmin, josta voimme ottaa yhden asian kerrallaan käsittelyyn. Keskittymisharjoitukset vaikuttavat tähän ihan aivorakenteen tasolla”.

Miksi keskittyminen on sitten niin vaikeaa?

”Ulkopuolisten ärsykkeiden on kasvanut ja elämän rytmi on nopeutunut. Keskittymiseen vaikuttavat myös sisäiset ja ulkoiset odotukset sekä uskomukset siitä miten meidä pitää toimia eritilanteissa: multitaskingin arvostus esimerkisi työelämässä. Monet asiat sekoittavat ajatuksiamme”.

Avaatko vielä enemmän, mikä sekoittaa ajatuksiamme, Ansku? 

”Monet asiat. Esimerkiksi uskomukset siitä mitä meidän pitäisi olla tai tehdä:

  • se, että yritämme mielen keinoin ratkaista jotain sellaista mitä on vaikeaa ratkaista, tai jota ei edes voida ratkaista mielen keinoin,  jättää meidät esimerkiksi märehtimään asioita
  • se, että uskomme ajatukset todeksi, emmekä nää niitä ennemmin vain ajatuksina ja työvälineenä. Kun olemme stressaantuneita tai taistele/pakene moodissa/autopilotissa olemme myös usein ”jumissa” autmaattisissa ajatuksissa, emme siis osaa tarkkailla itseämme ulkopuolelta”.
Pardaman, millaisia vinkkejä antaisit ihmiselle, jolla pienet lapset ja kaikki tekeminen keskeytyy koko ajan?
  • Tee rutiinit
  • Johda itseäsi
  • Aseta selkeä tavoite, mitä haluat saada valmiiksi tänään
  • Karsi kaikki turha pois – ei ainoastaan tavaraa vaan myös ajatuksia, ihmissuhteita, menoja yms.
  • Ota puhelimesta ja sähköpostista turhat ilmoitukset pois
  • Älä mieti mennyttä tai tulevaa aikaa, vaan nauti sen hetkisestä elämäntilanteesta ja vanhemmuudesta
Entä Ansku, millaisia vinkkejä antaisit ihmiselle, joka työskentelee avotoimistossa ja ärsyketulva sotkee ajatuksia?

Seuraa sitä mihin käytät oikeasti aikaa, onko jotain mistä voisi leikata, esim turha puhelimessa tai verkossa pyöriminen. Voisiko puhelimen asettaa äänettömälle tai asettaa hälytykset pois silloin kun pitää keskittyä?

Uskalla olla tavoittamattomissa! Aseta itsellesi rajat. Voisiko joissain tilanteissa sanoa ei? Pysähdy hetkeksi löydä hengitys ja aistit. Voisiko jossain pyytää apua?

Määritä itsellesi kännykän ja sähköpostien katsomisen aika muuten hälyttömässä tilassa. Pidä pieniä lepohetkiä/pysähtymisiä pitäminen päivän mittaan – nouse seisomaan, käy muualla ja esimerkiksi venyttele tai tee henitysharjoituksia, suuntaa huomio kehoon.

Käytä esimerkiksi apuna työlistaa ja sen ajoittamista, jolloin pystyt keskittymään yhteen asiaan kerrallaan. Lisäksi aseta jokaisen tehtävän välissä pieni parin/muutaman minuutin tauko tai pidempikin. Muista myös pysähtyä hetkeksi priorisoimaan, mikä on tärkeintä tällä hetkellä. Mitä voi jättää myöhemmäksi tai vaikka siirtää huomiselle.

Valitse päivälle vain maksimissaan 3 hoidettavaa kiirellistä asiaa, ja kun olet saanut ne tehtyä katso sitten vasta tehtävälistalta seuraava. Muista arvostaa tehtävien valmiiksi saamista: pysähdy kunkin tehtävän välillä huomioimaan se, että olet saanut tehtävän tehtyä. Tällä on vaikutus päivän aikana koettuun hyvänolon tunteeseen – se on selkeästi korkeampi, kuin jos vain siirrymme tehtävästä toiseen. 

Avokonttorissa käytä musiikkia kuulokkeilla apuna, huomaa millaisen musiikin valitset. Rauhoittava musiikki auttaa keskittymään”.

Pitääkö meditaatiossa saada pää täysin tyhjäksi? Entä mitä keinoja annatte meditointiin? 

”Meditaatiota on erilaisia, mutta kyse on mielen rauhoittumisen harjoittelemisesta. Voidaan myös nähdä, että meditaatiossa on kyse läsnäolevaksi tulemisesta ja siitä, että tulemme tietoiseksi siitä mitä nyt tapahtuu. Ajatukset kuuluvat tärkeäksi osaksi sisäistä todellisuutta. Meditaatiossa on hyvä harjoitella ajatusten läsnäolon sallimista. On eri asia ajatella kuin olla tietoinen siitä, että ajattelee”, Ansku kertoo.

”Ei tarvitse. Kun nautit elämästä, jokainen hetki on meditaatiota”, Pardaman lohduttaa hymyssä suin.

”Re-Start -valmennuksen MIELI-osiossa harjoittelemme sitä, että näemme ajatukset vain ajatuksina. Keskittymisen kohdan, esimerkiksi hengityksen tarkkailu auttaa tässä etääntymään ajatuksista, mutta ajatuksia ei ole tarkoitus kieltää läsnäolosta”, osion vetävä Ansku kertoo.

Mieli hiljenee omalla ajallaan. Emme voi aktiivisesti tyhjentää mieltä, vaan ennemmin huomioimisen kautta ajatukset saavat ikäänkuin kertoa viestinsä, ja kun ovat sen kertoneet ne hiljenevät, kun kerrottava loppuu. Tärkeää on myös tiedostaa se, että ei ole olemassa hyvää tai huonoa meditaatiota. Ihan tutkimustenkin mukaan se, että onko meillä meditaation aikana vähän vai paljon ajatuksia, ei vaikuta meditaation hyötyihin ja tee näistä toista perempaa. Salli siis ajatusten läsnäolo.

”Meditointitapoja on lukemattoman monta erilaista, yhteistä niillä on se että mieli keskitetään johonkin, se mihin se keskitetään vaihtelee, esimerkkeinä voivat olla hengitys, mantra, seinän tuijotus, visualisointi, jne”, Ansku helpottaa.

 

Uutta tietoa tulee jatkuvasti. Miten keskittyä olennaiseen ja karsia turhat pois, miten saavuttaa sisäinen rauha? 

”Lähtisin tutkimaan sitä, mihin käyttää aikaa ja mistä sisäisen rauhan tuntemuksen puuttuminen johtuu. Kysyisin myös itseltäni, että mitä minulle on tällä hetkellä tärkeintä ja olennaisinta nyt – entä läheisilleni. Tehtävälistä auttaa. Laittaa muut tehtävät muistiin ja auttaa keskittymään yhteen asiaan”, Ansku kiteyttää.

”Tutki niitä hetkiä joissa sinulla on sisäinen rauhan tuntemus: voisiko näitä hetkiä lähteä tuomaan lisää elämään? Millä lailla voisit tuntea rauhaa jokaisessa hetkessä? Erilaiset läsnäolon harjoitukset auttavat ja kehittävät läsnäolon taitoa, samoin tekevät itsetuntemuksen harjoitukset. Kun tunnet itsesi ja otat lempeydellä vastaan myös ne vaikeammat asiat niin rauha syntyy jokaisessa hetkessä”.

Pardaman, miten pääsee turhasta yliajattelusta ja itsensä syyllistämisestä eroon? Entä miten tiedostaa stressiä

”Yliajattelu on yleistä pitta-kehotyypille ja sen tasapainottaminen auttaa myös tässä. Konkreettisia vinkkejä tähänkin löytyy Re-Start -valmennuksen AYURVEDA-osiosta.  Ayurvedan mukaan terveys on kehon toimintojen, aineenvaihdunnan, kudosten, tyytyväisen mielen, aistien ja tietoisuuden tasapaino. Jos tunnet itseäsi hyvinvoivaksi, luota itseesi”.

Pardaman Sharma, Ansku Sinisalo ja webinar host Maria Nykänen

Sen minkä nuorena oppii, vanhana taitaa: meditaatio-opettaja Ansku, miten opettaa meditaatiota lapsille?

”Esimerkin kautta on tärkein keino, eli itse meditoimalla ja rauhoittamalla. lapsien kanssa leikki auttaa ja pienemmät annokset. Ihan konkreettisia harjoituksia lapsille on esimerkiksi illalla voi asettaa pehmolelun vatsalle ja seurata sen liikettä hengityksen tahdissa. Vatsaan suunnattu hengitys vaikuttaa suoraan parasympaattiseen hermostoomme ja auttaa meitä rauhottumaan”.

 

Re-Start -verkkovalmennksenssa lisäät kokonaisvaltaista ymmärrystä hyvinvoinnista ja saat käytännön vinkkejä parempaan oloon. Valmennuksen kuutta osa-aluetta luotsaavat huippuasiantuntijat.

Leave a Reply

avatar
  Ilmoitukset kommenteista  
Ilmoita
Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.