Mikä auttaa kaamosmasennukseen – tuoksuilla energiaa pimeään

Pimeys painaa päälle, työt kasaantuvat, aamuisin nukuttaa, mikään ei oikein huvita ja ruokahalukin kasvaa. Kaamosmasennuksessa valohoito on tutkitusti tehokasta, mutta oloa voi helpottaa myös aromaterapialla. Se vaikuttaa suoraan hengityksen kautta aivolisäkkeeseen, jossa välittäjäaineet lähettävät halutun signaalin koko kehoon. Vaikutus riippuu öljyn kemiallisesta komponenteista: tuoksut voivat desinfioida, hillitä tai estää tulehduksia, vahvistaa immuniteettia, poistaa nestettä, lievittää kipuja ja tasapainottaa hormonitoimintaa sekä vaikuttaa mielialaan.  

 Helpoiten tuoksujen aromaterapiseen maailmaan pääsee valmiilla tuoksusekoituksilla, ja vielä helpommin huonetuoksuilla, joko spray-suihkeina tai sisustukseesn sopivilla diffuuserilla.

Saksalainen aromaterapiapioneeri Taoasis on pullottanut paljon iloa, valoa ja hyvää mieltä nestemäiseen muotoon.

Kaamosmasennukseen sopii joko Feelruhe, laventelin ja appelsiinin tuoksuinen puhdistava ja rentouttava huonetuoksu tai Feelkraft, jonka sitruuna ja sitruunaruoho energisoivat. 

Flunssakautena työ- tai yöpöydällä tartuntoja voi estää ja niiden paranemista nopeuttaa Feelwald-tuoksu, joka puhdistaa ilmaa ja avaa hengitysteitä. 

Biodynaamisesti tuotetut ja Demeter-sertifioidut huonetuoksut koostuvat vain kahdesta ainesosasta; 100% puhtaista, luomutuotetuista eteerisistä öljyistä sekä luomutuotetusta alkoholista. 

 

TOIMINTAPERIAATE 

Eteeriset öljyt valmistetaan kasvien osista, kukista, siemenistä ja juurista yleisimmin höyrytislaamalla. Tuhansia vuosia testatuilla eteerisillä öljyillä on monia lääkinnällisiä ominaisuuksia: tuoksut voivat desinfioida, hillitä tai estää tulehduksia, vahvistaa immuniteettia, poistaa nestettä, lievittää kipuja ja tasapainottaa hormonitoimintaa sekä vaikuttaa mielialaan. Hengitettynä tuoksumolekyylit vaikuttavat aivojen kautta. 

Hajureseptorit tulkitsevat ja tunnistavat tuoksumolekyylejä sekä muuntavat ne sähköisiksi impulsseiksi, jotka kulkeutuvat suoraan limbiseen järjestelmään. Tämä tiedetään myös aivojen tunne- ja muistoalueena. Siitä impulssit siityväy hypotalamukseen ja aivolisäkkeeseen, jossa välittäjäaineet antavat signaalin koko kehoon. 

Synteettiset tuoksut eivät vaikuta samalla tavalla aivojen tuoksukeskukseen, vaan ne voivat aiheuttaa jopa päänsärkyä, ahdistusta ja yliherkkyyttä.  

Yksinkertiastettuna eteeriset öljyt ovat haihtuvia öljyjä, jotka auttavat kasveja säilymään hengissä. Ne suojaavat kasveja UV-säteiltä, kuumalta ja kylmältä, loisilta, bakteereilta ja sienitaudeilta. Tuoksut myös houkuttelevat mehiläisiä ja muita pölyttäjiä. Tuoksut ovat siis välttämätöntä kasvien lisääntymisen ja henkiinjäämisen kannalta. 

Joidenkin eteeristen öljyjen historia ja käyttöperinteet ulottuvat vuosisatojen taakse ja niitä arvostetaan edelleen ympäri maailman. Puhtaat eteeriset öljyt ovat todellisia luonnonihmeitä, siksi niiden uuttaminen vaatii omistautumista ja ammattitaitoa. Jotta luonto jaksaisi tuottaa näitä ihmeitä myös seuraaville sukupolville, on syytä käyttää vain kestävää kehitystä tukevia tuottajia. Yksi alan pioneereista on saksalainen Taoasis, jonka suurin osa tuotteista on Demeter-laatuisia.  

Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää kolmella eri tapaa: sisäisesti (vaatii tähän tarkoitukseen valmistetut elintarvikelaatuiset öljyt), hengitysteiden kautta sekä ihon kautta imeyttämällä. Helpoin ja haitattomin tapa on hengitysteiden kautta. Nenässä on noin 1000 hajureseptoria. Normaalissa hengittelyssä nenän limakalvojen kautta imeytyy noin 2%. Kun haistamme intensiivisesti jotain, imeytyvyys lisääntyy jopa 20%. Hajumuisti on erittäin tarkka ja pitkäkestoinen.  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *