Maria / Natural Goods Company

Luonnonkosmetiikkaan siirtyvän puhdistusreaktio – miksi ja miten?

syyskuu 17, 2018,
Maria / Natural Goods Company

Luonnonkosmetiikan suosio kasvaa kasvamistaan. Yhä useammat kosmetiikan ammattilaisetkin ovat löytäneet luottotuotteensa juuri luonnonkosmetiikan parista. Osa luonnonkosmetiikan käyttäjistä kokee kuitenkin käytön alkuvaiheessa hieman ristiriitaisia tunteita aiheuttavan puhdistusreaktion.

Olen yli kymmenen vuotta toiminut luonnonkosmetiikan ja holistisen ihonhoidon kouluttajana. Saan ajoittain kysymyksiä huolestuneilta kuluttajilta, joille tavanomaisen kosmetiikan vaihtaminen luonnonkosmetiikkaan onkin aiheuttanut iholle näppyjä. Tällöin on usein kysymyksessä niin kutsuttu puhdistusreaktio. Vaaraton, mutta ikävä vaiva.

Jotta reaktion syntysyyt ymmärtää paremmin, on täytyy tutustua ensin ihon toimintaan. On hyvä tietää, että ihosolujen uusiutumisrytmi on keskimäärin noin kuukausi. Tässä ajassa ihon tyvisolukerroksessa syntyvät uudet solut siirtyvät ihon pintaan uudeksi ihoksi. Tämän vuoksi usein suositellaan, että testatessa uuden kosmetiikkatuotteen, kuten esimerkiksi seerumin vaikutuksia, tuotetta kannattaa käyttää vähintään kuukauden ajan. Kuukauden aikana nähdään paremmin tuotteen pitkäaikaisvaikutukset.

Ihon toiminnasta ihosolujen lisäksi vastaavat myöskin ihon pinnalla elävät mikrobit. Se, millainen mikrobitasapaino ihollamme on, vaikuttaa ehkä merkittävimmin siihen, syntyykö ihossamme puhdistusreaktio vai ei.

Miksi erilaiset kosmetiikkatuotteet sitten vaikuttavat eri tavoin ihomme mikrobitasapainoon?

Tavanomaisessa kosmetiikassa käytetään voidepohjana tyypillisimmin erilaisia silikonijohdannaisia. Niitä käytetään, koska ne ovat inerttejä (eli eivät reagoi helposti muiden aineiden kanssa), hajuttomia ja steriilejä. Steriili tarkoittaa täysin kaikista mikrobeista puhdistettua. Koska steriileissä olosuhteissa ei elä mikään mikrobi, sieni tai bakteeri, ne vaikuttavat myöskin ihossa elävien tarpeellisten mikrobien toimintaan ja steriloivat sitä. Steriileissä olosuhteissa ihomme välttämättömät ”hyvät” mikrobit eivät myöskään pääse elämään ja lisääntymään normaalisti. Ihon pinta ehkä tuntuu ja näyttää sileältä, mutta pinnan alla saattaa olla ns. piilevä tulehdus.

Silikonikalvo voi myös häiritä ihon oman hydrolipikalvon normaalia toimintaa. Välttämätön hydrolipidiklalvo suojaa ihoamme ja auttaa sitä mm. säilyttämään optimaalisen kosteustasapainon. Silikonin ongelmana on myös se, etteivät ihosolujemme pinnalla olevat reseptorit pysty tunnistamaan sitä, eivätkä solut näin ollen pysty myöskään hyödyntämään silikonia.

Toinen ihomme mikrobitasapainoa merkittävästi muuttava tekijä ovat kosmetiikan säilöntäaineet. Säilöntäaineen tehtävänä on tappaa mikrobit. Tavanomaisessa kosmetiikassa on laaja kirjo erilaisia säilöntäaineita, joista suurin osa on kielletty sertifioidussa luonnonkosmetiikassa. Luonnonkosmetiikan säilyvyyttä parannetaan usein muilla keinoin (aineilla, jotka eivät ole pitkälle prosessoitua ns. kovaa kemiaa). On siis sanomattakin selvää, että tavanomaisella kosmetiikalla ja luonnonkosmetiikalla on erilainen vaikutus ihon mikrobeihin.

Kun käytämme tavanomaista kosmetiikkaa, saatamme tietämättämme ruokkia ihon pinnanalaista tulehdusta

Siirtyessämme luonnonkosmetiikkaan, tuomme ihollemme aineita, jotka ihosolumme tunnistavat ja joita ne voivat hyödyntää. Myös mikrobitoiminta alkaa muuttua ihossa. Usein ihon toiminnassa tapahtuu monia muutoksia. Voisi melkein kuvailla näitä muutoksia mikrobitasolla siten, että ensin syöt pelkkiä eineksiä pitkän aikaa ja sitten vaihdat ruokavalion terveelliseen kasvisruokavalioon. Ruokavalio ja sen muutokset tietenkin myös vaikuttavat ihoon. Mutta jo pelkästään tuotteiden vaihdoksella saadaan muutoksia aikaan ja joskus seurauksena voi olla puhdistusreaktio, jossa ihon oma rasvan- eli seebumi tuotanto aktivoituu ja pinnan alla mahdollisesti kytenyt tulehdus (jossa ”huonot” agressiivisesti lisääntyvät mikrobilajit vievät elintilaa muilta) tulee näkyviin myös pintakerroksissa.

Tällöin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota myös luonnonkosmetiikkatuotteisiin, joita käyttää ja suosia ihoa rauhoittavia ja mahdollisimman vähän prosessoituja raaka-aineita. Hyviä tuotteita puhdistusreaktion hillitsemiseen löytyy esimerkiksi Esseltä, kuten Sensitive-linja, Providalta ja Whamisalta. Parhaat ohjeet yksilölliseen ihonhoitoon saa tietenkin koulutetulta kosmetologilta. Mikäli kärsit atopiasta, rosaceasta tai esimerkiksi aknesta, käänny aina koulutetun kosmetologin puoleen, jotta ihosi saadaan mahdollisimman pian tasapainoon.

Oikein hoidettuna, puhdistusreaktio laantuu yleensä 2-4 viikon kuluessa, anna iholle siis hieman aikaa sopeutua ja uudistua. Tämä kannattaa sillä palkintona on entistä ihanampi ja hyvinvoiva iho! <3

 

Maria Varon, luonnonkosmetiikan asiantuntija ja kouluttaja

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.