Maria / Natural Goods Company

Kaikki tähtää tasapainoon

maaliskuu 11, 2018,
Natural Goods Company

Kun pohdin sanaa tasapaino, mieleen tulee ensimmäisenä taolainen yin-yang –symboli.

Tuo symboli kuvastaa kaikkea energiaa universumissa. Jokaisen atomin – ja atomia pienempienkin partikkelien -värähtelyä, jonka saa aikaan kaksi polariteettia. Yin ja yang voidaan jakaa vastakohtiin, kuten esimerkiksi yö ja päivä, kylmä ja lämmin, feminiininen ja maskuliininen, henkinen ja fyysinen tai vaikka kuuntelija ja puhuja. Parhaimmillaan tasapaino onkin näiden kahden energian tasa-arvoista vuoropuhelua ja soljuvaa tanssia. Miksi meidän ihmisten on sitten yllättävän vaikeaa pysyä tasapainossa ja löytää tasapainoa omassa elämässä, jos tasapaino on kerran soljuvaa energioiden vuoropuhelua?

Tasapainottelua ja nuorallatanssia

Jos laskeudutaan arkitodellisuuden pariin ja vaikka ruuhkavuosiaan parhaimmillaan elävän ”entisen” suorittajan nahkoihin, kuten allekirjoittanut, tasapainottelu esim. työn ja perheen välillä voi tuntua joskus melkoiselta nuorallakävelyltä. Ja vaikka Suomi onkin bruttokansantuotteella mitattuna hyvinvointivaltio, silti saamme lukea erilaisten allergioiden ja yliherkkyyksien lisääntymisestä tai mielialalääkkeiden käytön kasvusta. Elämä on siis melkoista tasapainoilua! Vaikuttaakin siltä, että saavuttaaksemme tasapainoisen elämän voisimme hyötyä hieman kokonaisvaltaisemmasta näkemyksestä siitä, mistä hyvinvointi muodostuu.

Taolaisuudessa mutta myös muissa vuosituhansia vanhoissa itämaisissa filosofioissa, kuten esimerkiksi ayurvedassa keskitytään juuri siihen, että elämä olisi kokonaisuutena tasapainoista ja saisimme sopivassa suhteessa niin fyysistä kuin henkistäkin stimulointia. Länsimaisessakin tieteessä olemme esimerkiksi mikrobiomitutkimuksen myötä päässeet tarkastelemaan asioita hieman laajemmassa perspektiivissä ja huomanneet, että ihminen ei olekaan vain yksi ihmissoluista muodostuva eliö, vaan yhdistelmä useita eliöitä – ihmissoluja ja lukuisia erilaisia mikrobilajeja. Länsimaisen tieteen ongelmana saattaa vain olla se, että olemme instrumenttiemme orjia, sillä uskomme todeksi vain sellaisia asioita, joita pystymme fyysisesti mittaamaan. Mittarimme eivät kuitenkaan välttämättä ole vielä riittävän tarkkoja. Tästä antaa osviittaa se, että mm. tätä mikrobiomitutkimuksen harppausta 2010-luvulla pidetään yhtenä lääketieteen suurimmista saavutuksista. Viruksista emme kuitenkaan tiedä vielä läheskään niin paljon kuin bakteereista, puhumattakaan erilaisista kommunikaatiokeinoista, joita pienimmät eliöt käyttävät. Veikkaan, että kun sanotaan, että metsän puut (tai niiden mikrobit) puhuvat keskenään, niin mahdollisesti nämä puut kommunikoivat myös meidän mikrobiemme kanssa. Ja myös meidän ihmisten välillä tapahtuu tiedostamatonta kommunikaatiota meidän mikrobiemme välillä.

Jo muinaiset kulttuurit ymmärsivät tasapainon

Itseäni kiehtoo kuitenkin se, että kun olen perehtynyt joihinkin mikrobitutkimuksiin ja toisaalta lukenut esimerkiksi ayurvedasta, olen huomannut, että joiltain osin molemmissa puhutaan samoista asioista tosin eri kielellä.

Esimerkiksi yhdessä suolistomikrobitutkimuksessa päädyttiin siihen, että kaikki maailman ihmiset voidaan jaotella kolmeen ryhmään suolistossa elävien avainmikrobiryhmien perusteella ja ayurvedassahan on jo tuhansia vuosia jaettu ihmiset kolmeen pääkehotyyppiin kulttuuritaustasta ja sukupuolesta riippumatta.

Olemmehan toki ”vaistomaisestikin” saattaneet hakea tasapainoon apua esimerkiksi joogasta ja meditaatiosta sen kummemmin tiedostamatta, että ne ovat aina olleet olennainen osa itämaista hyvinvoinnin ja tasapainon ylläpitoa. Myös länsimaiset tutkijat, kuten kvanttifyysikot Niels Bohr ja Fritjof Capra päätyivät vertaamaan omia päätelmiään taolaisiin johtopäätöksiin. Voisiko olla siis niin, että vaikka maailma ympärillämme muuttuu kiihtyvää vauhtia, niin silti samat tasapainon lainalaisuudet pätevät meihin yhä, joita meitä huomattavasti vanhemmat kulttuurit ja yhteisöt ovat pyrkineet noudattamaan, jotta elämä pysyy mielekkäänä.

Jotta tästä kirjoituksesta ei tulisi kilometrin pituinen, niin tähän loppuun haluaisin suositella kaikille elämän ihmettelijöille ja tasapainon etsijöille, että tutustukaa Re-start verkkovalmennukseen, jossa on sujuvasti yhdistelty mm. yin-joogaa (joka pohjautuu kiinalaiseen lääketieteeseen), meditaatiota, mindfulnessia, ayurvedaa sekä toisaalta funktionaalista ravintoterapiaa ja kestävyysliikuntaa ihonhoitoa unohtamatta.

Ja kuten neurotutkija Richard Davidson sekä Dalai Lama ovat todenneet: Mitä tahansa teet, keskity siihen mitä teet, sillä se lisää onnellisuutta. Lähde.

Terkuin Maria Varon elämäntapaintiaani ja ihmettelyn asiantuntija

 

Lähteet:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3709439/

https://www.nature.com/news/2011/110420/full/news.2011.249.html

http://www.ymparistotiedonfoorumi.fi/yhteinen-terveys/  ​

http://www.ymparistotiedonfoorumi.fi/wp-content/uploads/2017/03/Ruokolainen_170306.pdf

http://www.ymparistotiedonfoorumi.fi/wp-content/uploads/2017/03/Sinkkonen_170306.pdf  ​

https://www.theepochtimes.com/3-concepts-ancient-chinese-science-grasped-modern-physics-just-learning_726622.html

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.