Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Maksaystävällinen lautasmalli: mitä maksa tarvitsee voidakseen hyvin?

helmikuu 8, 2018,
Natural Goods Company

Lupasin viime viikolla koota yhteen maksaystävällisen ruokavalion. Olen täpinöissäni, sillä olen lempiaiheena äärellä. Tekstistä uhkaa siis tulla pitkä. Kuten jo kirjoittelin, maksa ei tykkää tiukoista detox-kuureista, kalorimäärältään ja raaka-aineiltaan askeettisista ruokavalioista tai ylipäätään ääri-ilmiöistä – oli kyseessä ruoka, liikunta tai tappava työtahti. Maksa tykkää lempeästä, leppoisesta ja hitaasti hoitavasta ruoasta ja elämänrytmistä.

Hektisessä ja tietoa tulvivassa ”mulle-kaikki-heti-nyt” arjessa maksa on kovilla. Kun mediassa ylistetään mullistavia mehupaastoja ja kolme päivän super-detox-kuureja ja luvataan litteää vatsa, energiaa, hehkuvaa kauneutta ja ties mitä, maksa huutaa armoa. Erityisesti silloin, kun maksa on ollut kovilla – oli kyseessä stressi, juhlaputki, kaamosväsymys tai kova kuntoilu – se tarvitsee aikaa ja hellyyttä. Kolmessa päivässä sen saa korkeintaan sekaisin ja ärtymään entisestään.

Toimiakseen tehokkaasti maksa tarvitsee ison kasan erilaisia rakennusaineita. Maksan ehkä tärkeimpään funktioon, detoksifikaatioon, se tarvitsee erityisesti proteiineja (aminohappoja), B-ryhmän vitamiineja, ristikukkaiskasveja (joista se saa muun muassa rikkiä), C-, A-, E- ja D-vitamiinia, kalsiumia ja monipuolisesti antioksidantteja. Erityisesti alfalipoiinihapon on todettu olevan maksan kannalta tehokas antioksidantti. Ja nämä ovat ainoastaan detoksifikaation tarvittavia, yleisimpiä rakennusaineita. Sen lisäksi maksa valmistaa proteiineista välttämättömiä aminohappoja, valmistaa kolesterolia, käsittelee ja lajittelee monia tärkeitä vitamiineja, varastoi glukoosia ja säätelee jossain määrin hormonitoimintaa. Tähän kaikkeen se tarvitsee energiaa. Joka päivä.

Silloin kun maksa on kovilla, se luonnollisestikin tarvitsee tavallista enemmän energiaa ja erityisesti sille tärkeitä yhdisteitä. Jos tähän hetkeen päätetään tehdä detox, jolla päivittäistä energiamäärää minimoidaan, proteiininsaantia usein vähennetään ja liikuntaa lisätään, mitä tapahtuu? Kehon rasvasoluja aletaan käyttää energiaksi ja niistä vapautuu sinne kertyneitä myrkkyjä. Maksalle tämä tarkoittaa ylitöitä. Ja tätä varten se tarvitsisi lisää energiaa ja erityisesti proteiineja ja suoja-aineita. Saako se niitä? Mehu- tai smoothiepohjaisessa detoxissa tuskin, ellei kuuri ole tosi taitavasti koostettu.

Vaikkakin vastavirtaan uiden, suosittelen maksalle pitkäkestoisia ja tosi lempeitä puhdistavia elämänvaiheita. Käytännössä tämä tarkoittaa muutaman kuukauden mittaista ajanjaksoa, jolloin huolehditaan erityisesti maksan hyvinvoinnista. Lautasella tämä tarkoittaa kasvispitoista lautasmallia, jossa suositaan (etenkin talvisaikaan) soseutettuja kasviskeittioja, uunissa paahdettuja tai höyrytettyjä kasveja, lämmitettyjä salaatteja ja wokkeja hyvälaatuisella proteiinilla höystettynä. Kasviksissa käytetään päivittäin kaalikasveja ja sipuleja. Myös juurekset ja erityisesti punajuuret tekevät hyvää maksalle ja verenkierrolle. Sitrushedelmistä ja kotimaisista pakastemarjoista maksa saa antioksidantteja ja C-vitamiineja. Kasvikunnantuotteissa on hyvä muistaa värikkyys. Mitä värikkäämpää, sen parempi antioksidanttisuoja.

Proteiineissa suositaan helposti sulavaa kalaa, kanaa, riistaa sekä palkokasveja, pähkinöitä, siemeniä, avokadoja ja luomumunia. Proteiineja pitäisi olla joka aterialla. Viljatuotteissa suositaan täysjyvää ja gluteenittomia vaihtoehtoja, etenkin silloin, kun vatsa oireilee. Viljat ovat hyviä höysteitä ja niistä saadaan B-ryhmän vitamiineja, mutta ne eivät saisi olla lautasella pääroolissa. Maitotuotteita vähennetään ja suositaan hapatettuja tuotteita ja lampaan- ja vuohenmaitotuotteita. Hyviä rasvoja tarvitaan reippaasti, ja näitä saadaan pähkinöiden ja siementen ohella oliiviöljystä, avokadosta ja rasvaisesta kalasta. Purkista kannattaa ainakin talvella ottaa D-vitamiini, flunssa-aikaan sinkki, ja paljon liikkuessa sekä stressikausina magnesium. Moni hyötyy ajoittain laadukkaasti monivitamiinista, joka parhaimmillaan on jauhemuotoinen.

Maksaystävällisessä ruokavaliossa päivän ateriat jaetaan parhaimmillaan kolmeen; aamupalaan, lounaaseen ja päivälliseen. Jos verensokeri heittelee, voi iltapäivään ja iltaan lisätä pienen välipalan. Esimerkiksi hedelmän ja pari pähkinää. Tai sen smoothien. Smoothie on hyvä vaihtoehto myös aamupalaksi. Kunhan sinne lisää hyvää rasvaa ja protskuja, vaikka jauheena. Enemmän purutuntumaa saa (tuore)puurosta, jonne sekoitta tahinia, gheetä, kookoskermaa tai pähkinöitä sekä reippaasti marjoja. Lounaaksi ja päivälliseksi keitot, wokit ja höyrytetyt kasvikset ovat ravinteikkaita ja nopeita. Yrteillä, erilaisilla öljyillä ja siementahnoilla saa kivaa vaihtelua. Kauppojen pakastealtaista löytyy myös yllättävän paljon hyviä sekoituksia ja lähes valmiita ruokia. Aina ei tarvitse tehdä kaikkea itse! Rento, positiivinen ote hellii myös maksaa.

Herkutellakin saa. Kohtuudella. Pullat ja viinerit kannattaa toki vaihtaa vähän parempiin. Tumma suklaa, kuituiset kaurakeksit ja kotitekoinen marjapiirakka kookoskermalla ovat herkkua maksalle. Aamukahvista ei tarvitse tinkiä, jos sitä ilman ei kone lähde käyntiin. Parhaimmillaan se juodaan vartti, puolituntia aamupalan jälkeen, jotta tärkeät ravintoaineet ovat ehtineet mahalaukusta eteenpäin.

Viinilasillisenkin voi juoda silloin tällöin. Pääpointti on kokonaisuudessa. Vanha hyvä sääntö 80% hyvää ja ravitsevaa sekä 20% lipsahduksia pitää tässäkin paikkansa. Tätä voidaan vielä tarkentaa: Kun 80% päivittäisestä ruokavaliosta koostuu yllä kuvastusta maksaystävällisesti ruoasta, 17% voi olla vähemmän hyvää ja 3% kelvotonta. Saman jaon voisi laajentaa myös arkiliikunta- ja stressihallintareseptiin. Joskus stressi ottaa ylivallan, ja joskus sohva kutsuu voimakkaammin kuin lenkkipolku. Se kuuluu elämään. Kun 80% arjesta menee nappiin, ollaan jo aika lähellä maalia.

Kolme kuukautta tällä reseptillä, ja kaikki maksasi solut ovat uusiutuneet terveillä, elinvoimaisilla soluilla. Se taatusti näkyy myös ihossa, olemuksessa ja vatsanseudulla. Ja muutokset ovat suuremmalla todennäköisyydellä pysyvämpiä kuin 3 päivän rutistuksen jälkeen. Mitä mieltä olet? Ei mahdotonta, eihän? Jos aloitat nyt, kiität itseäsi jo hyvissä ajoin ennen kesää ihan joka tasolla. Ja ehkä pysyvästi.

Leave a Reply

avatar
  Ilmoitukset kommenteista  
Ilmoita
Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.