Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Mielen detox – kiireisen läsnäoloharjoitus

tammikuu 26, 2018,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Tammikuu on hyvien lupausten, puhdistuskuurien ja tipattomien aikaa. Myönnän, että olen yksi heistä, joka joulupyhinä on satoja ja taas satoja kertoja kovaan ääneen toitottanut, että ensi vuonna liikun enemmän, herään aikaisemmin, työskentelen tehokkaammin ja niin edelleen. Toisin sanoen piiskaan itseäni enemmän ja vaadin aina vaan lisää.

Miten voi kaikessa mieli tässä kaikessa ”hyvien lupausten” viidakossa? Hyvää tarkoittaen kuormitamme mielen kapasiteettia ilman, että aina muistamme, että myös mieli prosessoi kaiken, mitä kuulemme, puhumme, näemme, ajattelemme ja havainnoimme. Ihan samaan tapaan kuin suolisto, maksa, keuhkot, munuaiset ja iho, jotka huolehtivat fyysisen kehomme detoksifikaatiosta. Mielen kuormitusta ei kevennä älylaitteiden jatkuva räplääminen.

Mitä jos tänä vuonna jättäisimme suoliston ja maksan hetkeksi rauhaan ja keskittyisimme mielen putsaukseen. Jooga, meditointi ja erilaiset läsnäoloharjoitukset toimivat takuuvarmasti, ja suosittelen niitä lämpimästi kaikille. Siltikin ehdotan sinulle nyt jotain ihan muuta. En väitä, että olisin keksinyt pyörää uudelleen, vaan jaan sinulle vinkin, josta itse olen saanut hurjasti hyötyä. Se on vähentänyt kiireen tuntua, lisännyt unenlaatua ja keskittymiskykyä, tuonut minut lähemmäksi omia tunteitani ja auttanut nauttimaan pikaisesti ohikiitävistä hetkistä.

Ja kuitenkin, harjoitus on niin simppeli, että tulet takuuvarmasti pettymään. Ehdotukseni ja haasteeni on opetella tiedostavaa älylaitteiden käyttöä. Ja tällä tarkoitan ennen kaikkea puhelinta, mutta jossain määrin myös tabletteja. Tiedostavalla käytöllä tarkoitan sitä, ettei puhelin luiskahtaisi käteen aina jokaisen pienenpienen turhautumisen, odotuksen ja vapaahetken koittaessa. Kuten minulla oli tapana käydä aina tämän vuoden alkuun asti. Kunnes sanoin stop.

Nyt pyydän myös sinua pysähtymään ja miettimään, milloin ja millaisissa tilanteissa puhelin sujahtaa käteen? Bussissa? Liikennevaloissa? Kun odotatte ravintolassa ruokaa? Aamulla herätyskellon (puhelimen) soidessa? Kun odotat lapsia koulusta? Kävellessäsi aamulla töihin? Syödessä? Tilanteita on yhdenkin päivän aikana satoja. Ainakin minulla.

Ja nyt päästään läsnäoloharjoitukseen. Joka kerta, kun otat puhelimen käteen, kysy itseltäsi miksi? Miksi tarvitset puhelinta juuri nyt? Soiko se? Odotatko tärkeää meiliä? Haluatko tarkistaa huomisen sään? Kun tiedät, miksi puhelinta käytät, tee se. Sen jälkeen laita puhelin pois. Älä jää virtuaalimaailmaan roikkumaan. Jos otat puhelimen ja huomaatkin, ettei sille ollut mitään varsinaista syytä, laita se pois. Tästä sain itseni usein kiinni.

Kun puhelin on poissa, keskity siihen, mitä sinussa ja ympärilläsi tapahtuu. Miltä sinusta tuntuu. Mitä ihmiset ympärilläsi tekevät. Miltä ruokasi maistuu. Millainen sää on tässä ja nyt. Ja keskity siihen, mitä olit tekemässä.

Päinvastoin kuin useat meditointi- ja läsnäoloharjoitukset, tämä ei vie päivästäsi yhtään lisäminuuttia. Päinvastoin, se antaa sinulle lisää aikaa keskittyä oleelliseen, olipa kyseessä työt, ruoan laitto tai perheen kanssa oleilu tai supertärkeä oma aika. Kokeile ja kommentoi!

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.