Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Joulupyhien hyvät valinnat – 10 vinkkiä parempaan oloon

joulukuu 21, 2017,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Joulu on taas täällä. Ajattelin koota joulupyhiksi seinätaulun, jolla loppuvuodesta selvitään ehkä hieman pienemmällä ähkyllä, ja erityisesti vähemmällä huonolla omallatunnolla.

 

1. Älä skippaa aterioita

Tämä on minusta kaikkein tärkein neuvo. Moni ajattelee, että jätän nyt aamupalan väliin, jotta voin herkutella illallisella, joulupöydässä. Ei. Tämä on varmin tapa saada elimistön toiminta sekaisin ja aiheuttaa turvotusta, ähkyä ja huonovointisuutta. Syö siis kaikki ateriat, kuten arkenakin. Määrissä voit toki säännöstellä, ja pihtailla, jos edessä häämöttää runsas ateria.

2. Älä unohda kasviksia joulunakaan

Joulupöytä on tunnetusti aina raskas, jossa pääroolia esittävät kinkku ja täyttävät laatikot. Anna itsellesi lupa herkutella kaikilla joulupöydän antimilla, mutta muista lisätä lautaselle myös kasviksia. Itse teen joulunakin sen pakollisen salaatin tai raasteen, jolla täytän edes vähän vatsaa. Ja rosolli, se on todellista superruokaa. Ei ole punajuuren voittanutta.

3. Joulu on vielä tapaninakin

Ainakin meillä jouluruokia syödään monta päivää. Olen vuosien varrella opetellut annostelemaan omaa syömistäni niin, että otan vain vähän jokaista herkkua, ja vakuutan itselleni, että huomenna taas lisää. Ähky on astetta pienempi. Lisäksi olemme alkaneet jakamaan herkkuja joulupäivien varrelle niin, ettei koko settiä ladata pöytään samalla kertaa. Tämäkin helpottaa. Mieti, millainen malli sopii teidän jouluunne parhaiten.

4. Vierivä kivi ei sammaloidu

Liikunta lisää aineenvaihduntaa, se saa veren kiertämään ja pistää kuonat liikkeelle. Liikkumisen ei tarvitse olla hikijumppaa veren maku suussa, vaan se voi olla myös pihaleikkejä lasten kanssa ja puuhailua koko perheen voimin. Jos vain jouluna on lunta, järjestäkää lumienkeli-kilpailu. Komein palkitaan parhaaksi katsotulla tavalla.

5. Tankkaa vettä 1,5-2 litraa päivässä

Muista juoda riittävästi vettä. Suolaiset jouluruoat, kahvittelut ja juhlapöydän viinit kuivattavat elimistöä. Vesi lisää myös kylläisyyden tunnetta, joten pidä vesilasi lähellä myös juhlapöydässä. Toisaalta älä juo liikaa ruoan kanssa, sillä se laimentaa ruoansulatusnesteitä ja voi siten aiheuttaa turvotusta ja ilmavaivoja. Lasi, kaksi riittää. Lisäksi iso lasi raikasta vettä aamutuimaan auttaa myös poistamaan kuona-aineita ja vauhdittaa aineenvaihduntaa.

6. Kinkun paremmat kaverit

Kinkku on suomalaisen joulupöydän kunkku, enkä tohdi sanoa siitä mitään pahaa. Sen sijaan suosittelen kinkun kaveriksi hyviä rasvoja sisältäviä kaloja. Graavilohi, silli ja silakka ovat hyvä proteiinien lähteitä, ja ne sisältävät runsaasti hyviä omega-rasvoja. Lisää hyviä rasvoja, supertärkeitä mikroravinteita ja proteiineja joulupöytään saa maistuvista pähkinälevitteistä. Cashew-pähkinät ja vedellä laimennettu tahini toimivat niin joululimpun kuin rosollinkin kanssa.

 

7. Hyvät herkut ja parempi mieli

Jouluna kuuluu syödä suklaata. Mitä tummempi sen parempi elimistölle. Tänä jouluna on myös monia joulumausteilla maustettuja raakasuklaaversioita, kantsii kokeilla! Toki piparit ja joulutortut kuuluvat myös jouluun, mutta näiden kanssa maltti on valttia. Näissä on valitettavasti paljon kovia rasvoja, gluteenia ja sokeria, jotka yhdessä nakertavat suoliston herkkää limakalvoa.

8. Tue suolistoa

Suolisto joutuu usein koville joulunaikaan. Tue suoliston hyvinvointia rentoutumalla, rauhoittumalla ruokailun ajaksi ja pureskelemalla huolellisesti. Suolistoa voi tukea myös hyvälaatuisilla probiooteilla ja lisäkuidulla, jotka molemmat tukevat ja aktivoivat suoliston toimintaa oikealla tavalla. Molemmat kannattaa ottaa aamuisin tyhjään vatsaan.

9. Nuku ja lepää

Muista levätä! Pitkä vuosi on tulossa päätökseen ja on kiitoksen aika. Kiitä itseäsi, elimistöäsi ja kehoasi jaksamisesta, ja suo itsellesi ansaittu lepo. Käperry hyvällä omalla tunnolla lämpimään vilttiin, uppoudu hyvään kirjaan tai lataa akkujasi hyvällä musiikilla ja leffoilla. Anna itsellesi lahjaksi aikaa.

10. Iloista joulua!

Joulu on ilon juhla. Anna sisälläsi kuplivan ilon nousta pintaan. Iloitse lapsenmielen tavoin, ja naura vatsalihakset kipeiksi. Tämä on sekä mielelle että keholle mitä parhainta terapiaa, ja se auttaa herättelemään elimistön korjaustoiminnot. Tämä taas tekee hyvää ihan kaikilla tasoilla.

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.