Vieraskynä

Terveen ihon perustana terve mikrobiomi – Katja Kokko ja ihon suojabarriääri

marraskuu 23, 2017,
Natural Goods Company

Vieraskynä-sarjassamme kirjoittajina vierailee liuta timanttisia ihonhoidon ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ammattilaisia. Sarjan polkaisee käyntiin kosmetologi, bloggari ja joogaohjaaja Katja Kokko. Katja avaa perusteellisesti ihon suojabarriäärin toimintaa, probioottien ja mikrobin merkitystä iholle, sekä sitä, miten tätä kaikkia vaalia optimaalisimmin.

Ihohoidon tulisi perustua ihon toimintojen ylläpitämiseen ja tukemiseen. Tämä edellyttää ihon pH:n säilyttämistä happamana ja ihon hoitamista luonnollisilla aineilla synteettisten kemikaalien sijasta. Miksi asia on näin ja miten sen voi toteuttaa?

 

Mitä tarkoittaa ihon suojabarriääri?

Yksi ihon perustehtävistä on suojata sisäelimiä haitallisilta bakteereilta ja kehon ulkopuolelta tulevilta haitallisilta aineilta. Tätä kutsutaan suojabarriääriksi. Se muodostuu ihon pinnalla olevasta mikroskooppisen ohuesta hydrolipidikalvosta, jota kutsutaan myös nimellä happovaippa, sillä sen pH on hapan. Hydrolipidikalvo koostuu mm. vedestä, hiestä ja ihotalista eli sebumista. Sebum on myös pH:ltaan hapan, sillä se sisältää mm. ihon erittämää maitohappoa. Hapan pH luo hyödyllisille mikrobeille suotuisan kasvuympäristön ja ylläpitää ihon entsyymitoimintaa, jolla on tärkeä rooli ihon kaikille toiminnoille kuten ihon uusiutumisprosessille.

Ihmisen mikrobeista 21 % sijaitsee ihossa ja ne ovat pääroolissa ihon immuunipuolustuksessa. Merkittävä osa ihmisen kaikista mikrobeista sijaitseekin alueille, jotka ottavat vastaan ulkopuolelta tulevia aineita ja asioita (ihon lisäksi suu, hengitystiet ja ruoansulatuskanava). Jotta immuunipuolustus voi toimia optimaalisesti, mikrobiomin tulisi olla monimuotoinen. Jos yksittäiset mikrobilajit pääsevät valloilleen, se johtaa epätasapainoon ja iho-ongelmiin. Ihon mikrobit osallistuvat immuunipuolustuksen lisäksi moniin tärkeisiin toimintoihin iholla. Ne mm. tuottavat hyaluronihappoa ja maitohappoa, poistavat toksiineja ihosta ja tuottavat kollageenija elastiinisäikeitä tukevia proteiineja.

probioottinen ihonhoito

Millaiset tuotteet ovat parasta iholle?

Emäksiset tuotteet ja synteettiset kemikaalit hidastavat ihon maitohapon tuotantoa ja talineritystä, häiritsevät ihon entsyymitoimintaa ja estävät hyvien bakteerien kasvua iholla. Tämä johtaa ihon kuivumiseen ja heikentää ihon suojatoimintaa. Tällöin iho tulee alttiiksi haitallisille bakteereille ja iholle voi puhjeta ongelmia, kuten rosaceaa, aknea ja atopiaa. Iho-ongelmien syntyminen on kuitenkin aina monien tekijöiden summa ja kertoo myös koko kehon hyvinvoinnista ja sisäelinten toiminnasta.

Ihon luonnollisia toimintoja hidastavia ja mikrobiomin monimuotoisuutta häiritseviä tekijöitä ovat:

– Emäksiset pesuaineet
– Liian voimakkaat pinta-aktiiviset eli pesevät aineet
– Voimakkaat antibakteeriset aineet
– Vahvat säilöntäaineet
– Synteettiset rasvat ja silikonit

 

Esse optimoi ihon toiminnot

Etelä-Afrikkalainen ihonhoitosarja Esse Probiotic Skincare perustuu ihon mikrobiomin tukemiseen. Sarja pohjautuu tieteelliseen tutkimukseen elävien probioottimikrobien vaikutuksesta ihoon ja on ainoa täyden tuotevalikoiman ihonhoitosarja maailmassa, joka hyödyntää tuotteissaan eläviä probiootteja.

Probioottien lisäksi tuotteet sisältävät hyviä mikrobeja ruokkivia prebiootteja sekä luomulaatuisia kasviöljyjä ja -uutteita, jotka ravitsevat ihoa ja tukevat sen luonnollisia toimintoja. Kaikki tuotteet on pH-tasapainotettu välille 4-5. Tuotteiden raaka aineissa on otettu huomioon kokonaisuuden vaikutus ihon mikrobiomille, kuten säilöntäaineet ja pinta-aktiiviset aineet.

 

Muista kokonaisuus

Iho-ongelmien hoitoa kannattaa lähestyä probioottisen ihonhoidon näkökulmasta ihon luonnollisia toimintoja ja mikrobiomia tukien. Ongelmien taustalla on aina kokonaisvaltaiset syyt, jonka vuoksi vyyhdin purkamiseksi on ulkoisen hoidon lisäksi hoidettava myös kehoa ja mieltä puhtaalla sekä omalle keholle sopivalla ruokavaliolla ja hermoston rentouttamisella. Aloita tutustumalla helpoksi pureksittuun Re-Start -verkkovalmennukseemme, jossa myös Katja Kokko on yhtenä suosittuna valmentajana.

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.