Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Kaamosruokainspiraatio – millainen ruoka sopii kaamosaikaan?

lokakuu 31, 2017,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Illat pimenevät hyvää vauhtia, ilma viilenee ja oma aktiivisuustaso luonnollisesti laskee. Sekä luonto että elimistömme alkavat valmistautua vuoden kylmään ja pimeään jaksoon. Voimme buustata jaksamistamme ja auttaa elimistöämme selviämään pimeän ja synkän yli valitsemalla lautasellemme oikeanlaisia tuotteita. Niitä, jotka tekevät meistä hyvinvoivia myös kaamoksen aikaan.

Inspiroidun aina uusista vuodenajoista. Vaikka rakastan kuumaa kesää yli kaiken, kyllästyisin todennäköisesti ainaisessa tropiikissa. Vuodenaikojen muutokset antavat minusta oikeutuksen muuttua kaikilla muillakin tavoin. Aina syksyisin ja keväisin minuun iskee lähes raivokas tarve muuttua, ja jos ei muuta muutoskohdetta ole ilmassa, muutos näkyy ainakin keittiössä.

Tässä kohti syvää syksyä meillä jää kaikki kylmä ruoka ja salaatit pois. Uskon vahvasti kiinalaisen ja ayurvedisen hoitotradition tapaan, jonka mukaan kylmät ruoat eivät kuulu kylmiin, tuulisiin ja kosteisiin vuodenaikoihin. Ne jättävät jälkeensä viluisen olon, eivätkä sula elimistössä talviaikaan yhtä hyvin kuin lämpimät. Ensimmäinen kaamosruokaohjeeni kuuluukin: kaivetaan kattilat, padat ja uunivuoat kaapeista ja ryhdytään höyryttämään, hauduttamaan ja wokkaamaan. Miten ihanaa on pimeän, kolean ja tuulisen päivän päätteeksi istahtaa pöytään, jossa porisee lämpimät padat.

Toinen kehotukseni on: käyttäkää värejä. Tästä kirjoitin jo aiemmin. Värikkäällä ruoalla taataan laaja ja monipuolinen antioksidanttisuoja koko elimistölle. Värit kertovat kasvikunnan tuotteiden sisältämistä antioksidanteista, ja mitä vahvempi väri on, sitä paremman suojan se tarjoaa. Lisäksi värit piristävät mieltä. Nyt syksyllä värejä löytyy upeista, kotimaisista juureksista. Porkkana, lanttu, punajuuri, bataatti ja monet kaalit tuovat väriä pöytään läpi talven. Niistä voi helposti loihtia juurestikkuja dipattavaksi, juuressipsejä herkkuhetkiin sekä kuutioita paahdettavaksi ja keittojen ravintorikkaiksi makupaloiksi. Myös kesän ja syksyn aikana poimitut marjat odottavat pakkasessa pääsyä smoothie-sekoituksiin, puuron ja jogurtin kaveriksi sekä vain sellaisenaan naposteltavaksi.

Väreistä elimistömme saa hurjasti suoja-aineita: niitä antioksidantteja, vitamiineja ja hivenaineita. Mutta ei siinä vielä kaikki. Syksyisin tarvitsemme tosi paljon immuniteettia vahvistavia aineita. Näitä saamme erityisesti hyvistä rasvoista, joista tykkää niin suolisto, jok’ikisen solun kalvo, hermosto kuin aivotkin. Ei siis pelätä rasvaa, vaan valitaan ne viisaasti. Kylmäpuristettu oliiviöljy, ihanat pähkinät ja siemenet ja niistä puristetut tahnat ja öljyt, avokadot, rasvainen kala ja kohtuudella käytettynä aito voi. Näistä saamme välttämättömiä rasvahappoja, jotka pitävät vastustuskykymme vahvana. Lisäksi ne antavat aivoille ja hermostoille riittävästi potkua ja polttoainetta myös talven harmaina hetkinä. Hyviä rasvoja voi helposti lisätä kaamosaterioihin mm. avokado- ja pähkinädippikastikkeina ja oliiviöljypohjaisina yrttiöljyinä. Pähkinät ja siemenet ovat superherkkua sellaisenaan pikkujoulupöydissä, aamujogurtissa ja sekä uunijuuresten päälle ripoteltuina bonuksina. Pähkinät ja siemenet maustavat myös pastat ja risotot ja antavat elimistölle hyvien rasvojen lisäksi paljon tärkeitä rasvaliukoisia vitamiineja ja mineraaleja.

nkivaarista ja valkosipulista potkua kaamosruokiin

Ei kahta ilman kolmatta. Kaamosinspiraation ehkä ihan maukkain juttu on hyvälaatuinen proteiini. Mikään ei minusta ole niin hyvää, kun metsästysaikaan tuoreena saatu hirvenliha. Olematta luomua se on laadukasta ja turvallista. Hirvien ja muiden riistaeläinten lihaa pidetään eittämättä huippulaatuisena, sillä vapaasti liikkuneiden eläinten liha on erittäin proteiinipitoista ja sen rasvahappokoostumus on hyvä. Siinä ei myöskään ole tehotuotannon jättämiä jälkiä, kuten antibioottijäämiä. Muita hyviä proteiininlähteitä ovat (luomu)kana, kala, kananmuna. Kasviperäisiä proteiininlähteitä ovat jo aiemmin kehutut siemenet ja pähkinät, linssit ja pavut sekä soijavalmisteet. Hyvälaatuisen proteiinin saannista kannattaa talvisaikaan pitää erityistä huolta, sillä riittävän proteiinin saanti on elimistöllemme ehdottoman tärkeää. Ilman proteiinia ei elimistömme solut pääse uusiutumaan, eikä ruoansulatuksemme toimi optimaalisesti.

Ei unohdeta myöskään hiilareita. Silloin, kun ne syödään täysjyväversioina ja tarpeen vaatiessa gluteenittomina, saadaan niistä elimistölle paljon tärkeitä B-ryhmän vitamiineja ja helposti käytettävää polttoainetta. B-ryhmän vitamiinit ovat tosi tärkeitä lukuisissa aineenvaihduntaproteiineissa, hermoston optimaalisessa toiminnassa ja jaksamisessa. Talviaikaan, kun väsy meinaa vaivata jo päiväsaikaan, voi kokeilla ruokavaliorytmiä, jossa proteiinipitoiset ruoat syödään lounasaikaan ja hiilihydraattipitoiset illalla. Näin hiilareiden helposti aiheuttama väsymys ei lannista päivällä, vaan voi omalta osaltaan auttaa hermostoa rauhoittumaan ja siirtymään kohti unimoodia illallisen jälkeen.

Hyvä esimerkki talvisesta ruokarytmistä voisi olla vaikkapa paahdetut uunijuurekset ja lohi siemenkuorrutuksella lounaaksi ja metsäsienirisotto täysjyväriisistä illalliseksi. Aamulla elimistöä kannattaa buustata esimerkiksi hirssi- tai tattarituorepuurolla, jota värittää kotimaiset marjat, pähkinät ja loraus kookoskermaa. Tämän tyylisellä jaolla aivot ja koko elimistö saa päivällä runsaasti potkua hyvistä rasvoista, protskuista sekä värikkäistä juureksista, ja vastaavasti hermosto saa tarvitsemiaan B-vitamiineja ja rauhoittavia hiilareita illalla, jotta uni maistuu oikeaan aikaan.

Kaamosaikaa kuvaa ruokainspiraatioiden ohella armollisuus ja salliminen. Se on aikaa, jolloin on ihan okei kääriytyä villasukat jalassa viltin alle, polttaa kynttilöitä ja nauttia lasillinen lämmittävää punaviiniä tai höyryävän kuumaa kaakaota. Itsensä piiskaamista ehtii taas harjoittaa kevään tullen. Eikö?

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.