Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Miten värit vaikuttavat hyvinvointiin?

lokakuu 10, 2017,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Taas kun värimaailma muuttui kesän kirkkaista ja rakkaista väreistä syksyn murrettuihin sävyihin, jäin miettimään värien merkitystä hyvinvointiin, hyvään oloon ja jaksamiseen. Oletko sinä koskaan miettinyt, miten värit vaikuttavat sinun hyvinvointiisi?

Kirkkaimmin värien merkitys minulle piirtyy ravinnon kautta. Masennun helposti, jos joudun syömään, tai edes näkemään, väritöntä ruokaa. Se muistuttaa minua kouluvuosien tillilihasta. Muistatko sitä? Väritöntä mössöä, jossa vain erilaiset koostumukset kertovat, että ruoassa on muutamia ainesosia. Yäk. Nykyään mieheni kauhistuttaa minua välillä tarjoamalla hätävarana pastaa ja parmesaania. Vaikka pasta olisi tattaripohjaista tai täysjyvää, en pahemmin hihku ilosta. Missä on nautinto, jos lautasella ei ole edes muutamia väripilkkuja?

Terveydenkin näkökulmasta väritön mössö voidaan kyseenalaistaa. Tiedetään, että jo ruoan näkeminen, etenkin silloin, kun se on itselle mieluista, saa sylkirauhaset erittämään tärkeitä ruoansulatusentsyymejä, ja valmistelee elimistöä vastaanottamaan tärkeitä ravintoaineita. Epäilen, millaisen kemiallisen reaktion väritön tilliliha tai pelkkää pastaa pursuava kulho elimistössämme herättää?

Värittömyyden vielä pahempi puute on itse ravintoaineissa. Tänä päivänä tiedetään, että värikkäät ruoka-aineet sisältävät runsaasti supertärkeitä antioksidantteja ja todennäköisesti paljon vielä tuntemattomia, elimistölle tärkeitä mikroravintoaineita, niin sanottuja kofaktoreita ja oligoelementtejä. Ei siis pelkästään tuttuja vitamiineja ja hivenaineita. Erivärisistä ruoka-aineista löytyy erilaisia yhdisteitä.

Muun muassa mustikan tummansininen väri tulee antosyanideista, kun taas tummien viinirypäleiden punertava sävy tulee resveratroleista. Kumpikin näistä yhdisteistä on huikean tärkeä antioksidantti, ja molempia tarvitaan, sillä ne vaikuttavat elimistössä eri tavalla. Nämä tärkeät suoja-aineet suojaavat toisaalta kasvia (marjaa, hedelmää, vihannesta tai juuresta) itseään että myös sen syöjää. Yksi väri – ja yksi antioksidanttiperhe – ei kuitenkaan riitä takaamaan riittävän monipuolista ruokaa, vaan tarvitaan laaja värien kirjo. Sateenkaari. Itse kehotan käyttämään vähintään viittä väriä päivän aikana. Se antaa jo hyvän ja monipuolisen perussuojan, eikä ole talviaikaankaan mahdottomuus.

Esimerkkipäivä voisi koostua esimerkiksi kaurapuurosta pakastemustikoiden ja vadelmien kera. Siitä saa jo kahta väriä. Lounaalla kurpitsakeittoa ja marinoituja tomaatteja. Taas tuli kaksi väriä. Välipalaksi omena. Ja jo nyt on viisi väriä kasassa. Illalla voi hankkia itselle kaksi bonaria syömällä lämpimän punajuuri-rucola-fetajuustosalaatin. Ei kovin vaikeaa, eihän?

Värien merkitys ei tokikaan ole vain fyysinen. En väitä olevani väriterapeutti, mutta uskon vahvasti, että se, millaista värimaailmaa silmämme havainnoi vaikuttaa ratkaisevasti ja kokonaisvaltaisesti hyvinvointiimme. Itse herään joka aamu vasta tuijotettuani hetken ulos puutarhaan, jossa erilaiset vihreät ja kukkien värit saavat aistini, ja silmäni, aukeamaan. Uskon myös siihen, että punaiset sukat tuovat itseluottamusta, sininen huivi tai koru kaulalla auttaa kommunikoimaan selkeästi, ja keltainen väri lisää oppimista sekä tuo iloa.

Väreillä kannattaa myös uskaltaa leikitellä. Punainen pipo tuo ihanan väripilkun muuten harmaaseen syyssäähän, keltainen sadetakki on meille suomalaisille ihan klassikko ja loistava tekoaurinko sateen keskellä; eikä pinkin huulipunan tarvitse olla vain kauhistuttava muotioikku kasariajalta. Olen vakuuttunut, että tällainen väreillä ilottelu on meille aivan yhtä tärkeää kuin värit lautasella. Ne ovat kuin mielen antioksidantteja, jotka suojaavat, rauhoittavat ja vahvistavat kehoa mielestä käsin ja auttavat siten pitämään kaikenlaiset pöpöt loitolla.

Myös joogassa väreillä on tärkeä rooli. Yin-joogassa usein värit liitetään eri sisäelimiin, kuten vaikkapa musta munuaisiin. Näin munuaisia vahvistavia liikkeitä voidaan vahvistaa käyttämällä mustaa vyötä/ tyynyä tai kangasta munuaisten kohdalla.

Chakrateoriassa taas jokaiselle chakralle – kehon energiakeskukselle – leimaa-antaa sille ominainen väri. Juurichakran väri on punainen; sakraalichakran väri on oranssi; solar pleksuksen – kehon keskuksen – väri on auringonkeltainen; sydänchakran väri on luonnonvihreä; kurkkuchakra on taivaansinen; otsachakra – kolmas silmä – sen sijaan indigonsininen; päälaella olevan kruunuchakran väri on violetti ja energiakentän, auran, väri on puhtaan valkoinen.

Chakrateoria opettaa, että kutakin energiakeskusta voidaan aktivoida ajattelemalla tai meditoimalla kyseistä väriä chakran alueelle. Chakraa vahvistaa myös näiden värien käyttö vaatteissa ja asusteissa. Itse tykkään meditoida kutakin chakraa niin yhdessä kuin erikseen visualisoimalla kunkin chakran väriä mielessäni ja samalla vieden kädet kyseisen energiakeskuksen kohdalle vahvistamaan mielikuvaa. Usein vahvistan visualisointia miettimällä jotakin mieluista, tästä väristä muistuttavaa asiaa. Keltaista väriä ja sola plexusta meditoidessani koetan tuntea auringon kosketuksen ja lämmön; juurichakraa vahvistaessani makustelen appelsiinin raikasta kirpeyttä; ja sydäntä helliessäni annan mielen paeta vihreään metsään ja sen tuoksuihin.

Haastan myös Sinut värien maailmaan. Uskaltaudu leikittelemään niin lautasella, vaatetuksessa kuin hiljentymisessäkin. Anna mielesi ja kehosi toimia oppaanasi ja auttaa löytämään juuri Sinulle sopivin tapa tuoda väriä elämään. Ihan jokaiseen päivään.

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.