Marimiina / Kohtuudella kaikkea

3 hengitystä, 5 minuuttia, puoli tuntia

elokuu 10, 2017,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Ahdistaako teitä koskaan naistenlehtien loputtomat otsikot paremman elämän tavoittelusta milloin ruokavalion ja liikunnan, milloin läsnäolon, itsensä uudelleenlöytämisen ja henkisen kasvun avulla? Muutos kohti hyvinvointia ja itsensä paremmin ymmärtäminen ovat toki tavoiteltavia asioita, mutta minua on yhä enenevässä määrin alkanut nyppiä se taustaoletus, että elämä ja arki sellaisenaan ei olisi riittävän hyvää. Ajatus siitä, ettemme kelpaa sellaisenaan, keskeneräisinä mutta uutterina ihmisinä. Ja että kaiken kukkuraksi koko paletti pitäisi pistää uusiksi, jotta hyvinvointi ja ”hyvä elämä” olisi mahdollista.

Olen itse vakaasti sitä mieltä, että arkeen mahtuvat, itselle armolliset pikkuparannukset, mikromuutokset, ovat paljon kestävämpiä ja kantavat pidemmälle. Pienet teot hyvinvoinnin puolesta riittävät, silloin kun niitä tehdään säännöllisesti, ja silloin kun niistä tulee osa arkirutiinia. Ja ennen kaikkea silloin, kun ne eivät aiheuta lisästressiä ja huonoa omaatuntoa.

Tuo hyvinvointi arkeesi

Olen itse löytänyt kolme arkeen helposti istuvaa ohjenuoraa, jotka kannattelevat minua hyvinvoinnin arjessa kiinni tuulisinakin ajanjaksoina. Haluan jakaa ne nyt teille, josko niistä olisi jollekin toisellekin hyötyä arjen taas pyörähtäessä lomien jälkeen käyntiin. En tosin väitä, että onnistuisin aina tekemään kaikki, ja niin usein kun haluaisin, mutta muistan ne kyllä viimeistään silloin, kun tilannenopeus on liian kova.

Ensimmäinen ja tärkein kantaa nimeä kolme hengitystä. Sen opetti minulle aikoinaan eräs joogaopettaja, jonka ohje oli aloittaa ja päättää jokainen päivä kolmeen syvään hengitykseen. Hengitykseen, jolloin keskitytään vain hengittämiseen. Itse teen hengitykset aina aamuisin, ja aina silloin, kun huomaan käyväni ylikierroksilla. Aikaa harjoitus vie ihan maksimissaan kolme minuuttia, ja sen voi tehdä missä ja milloin vain. Yksinkertaisesti pointtina on hengittää kolme kertaa syvään sisään ja ulos. Ennen kuin aloitat, rentouta hartiat ja vatsa, sulje silmät ja jätä maailma itsesi ulkopuolelle. Keskity siihen, miten kehosi hengittää sisään ja ulos. Rennosti, syvään, pinnistelemättä. Huomaa myös tauko hengitysten välissä. Vain kolme hengitystä. Se tuo sinut takaisin tähän hetkeen, vähentää kortisolin eritystä elimistössä, ja siten minimoi stressin negatiivisia vaikutuksia ja rauhoittaa sykettä. Harjoitus on myös erinomainen jännityksen poistaja ennen vaativia ja stressaavia tapaamisia.

30 minuuttia päivässä

5 minuuttia sen sijaan tarjoaa lepohetken aivoille. On todettu, että aivojen teho tippuu puolentoista tunnin keskittymisen jälkeen, halusit tai et. Sen sijaan, että notkahduksen kuittaisi kahvikupilla, kannattaa jaloitella, venytellä, haukata raitista ilmaa, höpöttää työkavereiden kanssa tai yksinkertaisesti vaan olla ja hengitellä. Jos viisi minuuttia on liikaa, anna itsellesi edes 1-2 minuuttia. Sekin rentouttaa aivoja, lisää keskittymiskykyä ja jaksamista. Lisäksi pieni tauko tuo mielen pois milloin mistäkin huolenaiheesta ja stressinpoikasesta. Se palauttaa kehoon ja tähän hetkeen, ja antaa mahdollisuuden ottaa etäisyyttä.

Kolme hengitystä riittää

Viimeinen arjen oljenkorteni on haastavin, sillä se vaatii reilummin aikaa. Puoli tuntia, joka on 24 tuntiin suhteutettuna vähän, mutta ainakin minulla on päiviä, jolloin sekin on liikaa.

On todettu, että 30 minuuttia päivässä vähentää 40 % sekä syöpä että sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, ja kenties myös riskiä sairastua Alzheimeriin. Paras vaikutus on yhtäjaksoisella liikunnalla, mutta myös pätkissä liikutut minuutit lasketaan. Aamuvenyttelyt, työmatkat ja kauppareissut kävellen tai pyörällä, lasten ja lemmikkien kanssa peuhaamiset. Nämä kaikki on liikuntaa yhtä lailla kuin iltalenkit ja sauvakävelyt. Yhtäjaksoisen liikunnan positiivinen vaikutus on elimistöön kerääntyneen rasvan palaminen, joka alkaa 20 liikutun minuutin jälkeen. Lisäksi 30 minuuttia päivittäin on tutkimusten valossa parempi vaihtoehto kuin 2 tuntia kerran viikossa.

Mitä sanot? Nämä hyvinvoinnin harjoitukset vievät ehkäpä tunnin päivästäsi, sinne tänne ripoteltuna. Et tarvitse uutta työpaikkaa, et uutta kumppania, etkä uutta sisustusta – etkä uutta minää. Vain tunnin itsellesi ja hyvinvoinnillesi. Rohkaisen kokeilemaan, ja uskon, että jo viikon päästä huomaat eron.

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.