Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Tervetuloa elämä

heinäkuu 28, 2017,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Kävin ennen lomia luottokosmetologillani japanilaisessa Kobido-kasvohoidossa (tästä joskus lisää, sillä se on lempeä – ja koneeton – antiage-hoito, joka toimii kuin tauti). Emme olleet nähneet hetkeen, joten puhuimme niitä näitä. Päädyimme keskustelemaan arjen kiireistä ja odotuksista, jotka harvoin täyttyvät loputtoman kujanjuoksun lomassa, ja muutoksista – hyvistäkin –, jotka verottavat koko perheen voimia. Kosmetologini sanoi viisaan lauseen, joka kolahti.

Hän totesi. ”Toivota tervetulleeksi elämä sellaisena kuin se on”. Tiedän, ettei tässä ole mitään uutta. Kaikki mindfullness- ja läsnäoloharjoituksen tähtäävät tämän hetken kokemiseen sellaisena kuin se on. Silti lauseessa oli minulle jotain uutta, jonkinlaista lempeyttä ja toisaalta jatkuvan, pelonsekaisen yrittämisen lopettamista, mikä kuluttaa ylettömästi voimia. Ajatuksena se on myös hurjan kaunis; mikä olisikaan parempi tapa elää kuin toivottaa elämä päivittäin tervetulleeksi samalla tapaa kuin vanha, hyvä ystävä. Jättäen taakse huolet huomisesta, pelot tulevasta, stressin kiireestä ja tekemättömistä asioista sekä huonon omantunnon milloin mistäkin. Tunnetko sinäkin, miten jo pelkkä ajatus saa hartiat rentoutumaan ja hengityksen kevenemään?

Tervetuloa elämä

Tervetuloa elämä

Jäin miettimään, miten tämä on mahdollista. Sanomattakin on selvää, etteivät huolet poistu sormia napsauttamalla, eikä kiire katoa itsestään. Ne ovat osa elämää ihan yhtä tiiviisti kuin vanhat, hyvät ystävät. Mutta tarvitseeko niitä murehtia joka hetki? Onko mahdollista työntää pelot ja murheet omaan lokeroonsa, josta ne voi kaivaa esiin silloin, kun ne ovat ajankohtaisia. Tuttu joogaopettaja totesi minulle taannoin, kun puhuimme tulevaisuuden peloista: ”En enää pelkää, sillä olen todennut, ettei se johda mihinkään. Sen sijaan toimin silloin, kun asia on ajankohtainen ja vaatii toimintaa.”

Jälleen kerran ajatus, joka voisi olla mistä hyvänsä mindfullness-oppaasta, ja taas minulla lamppu syttyi – ikään kuin olisin kuullut lauseen ensimmäisen kerran. Mietin miestäni, joka näkee mahdollisia mörköjä ja pelonaiheita siellä täällä, ja jäin seuraamaan, miten monta konkreettista asiaa häneltä jää arjessa huomaamatta, kun hän keskittyy milloin mihinkin huolenaiheeseen. Mieheni osaa kyllä myös nauttia elämästään, mutta seuratessani häntä lomareissullamme, huomasin, miten pienet arjen murheet ja huolet söivät hänen hyvää oloaan tässä ja nyt.

Näe metsä puilta

Näe metsä puilta

Tiedostan hyvinkin, että pelle pelottoman elämä on mahdollista vain hyvin harvoille. Elämä käy yhä arvaamattomammaksi ja pelonaiheita on paljon. Silti uskon, että kosmetologini kaunis ajatus elämän tervetulleeksi toivottamisesta, ja joogaystäväni tapa lykätä peloissa märehtiminen hetkeen, jolloin pelko konkretisoituu, ovat hyviä oljenkorsia arjen keskellä. Ainakin minua ne auttavat näkemään lasin puolittain täynnä, ei puolittain tyhjänä.

Nämä kaksi kohtaamista muistuttivat minua tehokkaasta läsnäoloharjoituksesta – olisikohan ollut Eckhart Tollen käsialaa – joka toimii minusta hyvin ajatusten päättömän kujanjuoksun pysäyttäjänä, ja tuo mielen tähän hetkeen. Elämään sellaisena, kun se nyt on. Harjoitus vaatii vain viitisen minuuttia, rauhallisen hetken ja sinut.

Uusi päivä, uusi mahdollisuus

Istahda mukavaan asentoon paikkaan, jossa sinun on hyvä olla, ja jossa saat olla hetken rauhassa. Jää kuuntelemaan ajatuksiasi. Ota jokaisesta kiinni ja mieti, mistä se tulee, mikä on sen tarkoitus, ja mitä ajatus haluaa sinulle sanoa. Märehdi siinä niin kauan kuin hyvältä tuntuu. Mieti sitten, tarvitsetko sitä juuri nyt. Onko se elämässäsi tänään, vai onko se sellainen, jota et välttämättä nyt tarvitse? Jos koet, että ajatuksen sanoma ei juuri nyt ole ajankohtainen, päästä siitä irti. Anna sen mennä. Käy näin läpi kaikki mieleesi nousevat ajatukset – niin hyvät kuin pahat. Lajittele ne, kuten lajittelisit roskia. Harjoitus rauhoittaa mieltä, virkistää ja synnyttää usein myös oivalluksia. Lisäksi se on hauska kertaus siitä, mitä mielemme milloinkin pitää sisällään. Tsekatkaa ja kommentoikaa – ja avatkaa ovi, kun elämä pyytää sisään!

 

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.