Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Tyynnytä kehon tuli

heinäkuu 11, 2017,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Nyt sukelletaan taas hetkeksi kiehtovan kiinalaisen lääketieteen maailmaan. Kuten aiemmin kirjoitin, kiinalaisessa lääketieteessä jokaiseen vuodenaikaan liitetään elinpari, näihin liittyvä tunne, väri ja monia muita asioita. Kesään elinparina kiinalaiset yhdistävät sydämen ja ohutsuolen. Sydän hallitsee kiinalaisittain chi’tä, elämän energiaa, joten kesällä energisyys ja elämävoima ovat huipussaan. Kesän tunne on ilo, kesän väri on punainen, ilmasto kuuma. Kesä kiinalaisittain nähdään ajanjaksona, jolloin kaikki, jota kevään aikana olemme istuttaneet, kasvaa, laajenee, runsastuu ja pursuaa valoa ja energiaa. Kuten luonnossa, keväällä istutetut taimenet räjähtävät kukkaan ja vehreyteen.

Kiinalaisen viiden elementin teorian mukaan sydäntä ja ohutsuolta säätelee tuli. Tuli taas edustaa räjähtävää, ulospäinsuuntautuvaa ja maskuliinista yang-energiaa. Jos tulta on liikaa, mieli käy ylikierroksilla, viha ja ärtymys ovat tunteina pinnassa ja sydän on ailahtelevainen. Jos tulta sen sijaan on liian vähän, olo on usein nuutunut ja voimaton, kuumuus tuntuu ahdistavalta, mieli on epävarma, sydän murheellinen ja alakuloinen. Lisäksi voi tuntua, että suunnitellut projektit ja haasteet jumittavat, eivätkä etene.

Yang-energian tasapainottamiseen ja siten tasapainoiseen ja aidosti iloiseen kesäfiilikseen on helppo resepti: yang-energian lisääminen ja keskittäminen sekä ylös- ja ulospäin ohjaaminen yang-joogaliikkeiden avulla; ja toisaalta sydän- ja ohutsuolimeridiaanien aktivoiminen. Toki lisäksi tarvitaan rauhoittavaa, meditatiivista yin-energiaa, mutta ilman tasapainoista ja vahvaa yang-harjoitusta, yin-energian aktivoiminen yksinään johtaa usein saamattomaan laiskaan oloon. Fyysisellä tasolla heikkojen lihasten venyttäminen johtaa helposti yliliikkuvuuteen ja sitä kautta epätasapainotiloihin. Siispä aloitetaan yang’in vahvistamisesta, ja ensi viikolla keskitytään rauhallisen feminiinisen yin’in aktivoimiseen sekä sydämen ja mielen rauhattoman kujanjuoksun tyynnyttämiseen.

Alle olen koonnut neljän yang-liikkeen sarjan, joilla on tarkoitus vahvistaa perustaa ja konkreettisesti jalkalihaksia, ja toisaalta aktivoida yang-energiaa ja johtaa sitä ylös- ja ulospäin. Näistä syistä liikkeitä tehdessä kuvittele, miten jalkapohjasi juurtuvat syvälle maahan ja vievät sieltä tulevan energian ylös ja ulospäin. Samalla kun hartiat ja lonkat pysyvät leveinä ja vetävät alaspäin, polvet, lantionpohja ja rintaranka kohoavat ylöspäin. Kuvittele sitä kuuluisaa lankaa vetämässä sinua pitkin selkärankaa ryhdikkäänä ylöspäin. Muista kaikissa liikkeissä pitää varpaat ja polvet samansuuntaisina, ja kuvittele avaruutta ja tilaa sekä polvi- ja lonkkaniveliin että jalkojen väliin. Tämä saattaa aluksi tuntua haastavalta, mutta muutaman kerran jälkeen pääset taatusti jo jyvälle. Kerron lisäksi kunkin liikkeen kohdalla, missä lihaksissa liikkeen pitäisi tuntua eniten.

Käsien asennot liikkeissä aktivoivat ja vahvistavat sydän- ja ohutsuolimeridiaaneja. Keskity siten liikkeitä tehdessäsi siihen, että venytät ja vahvistat myös käsivarsiasi jäykistämättä kyynärpäitä. Pidä käsivarret rennon vahvoina.

Ennen kuin aloitetaan, vielä muutama sananen meridiaanien reiteistä, jotta hahmotat ne paremmin. Sydänmeridiaani alkaa sydämestä, josta se heti haarautuu kolmeen linjaan. Yksi menee sydämestä alas pallean läpi päättyen ohutsuoleen; toinen kulkee ylös kurkun ja kielen läpi päätyen molempiin silmiin. Kolmas haara kulkee rintakehän läpi kainaloihin, joista se laskeutuu molempien käsivarsien sisäpuolta pikkusormeen. Ohutsuolimeridiaani alkaa pikkusormista ja kulkee käsivarren ulkosyrjää olkapäihin, jossa se jakautuu kahteen haaraan. Ensimmäinen laskeutuu alas sydämeen ja kulkee pallean ja vatsalaukun läpi ohutsuoleen; toinen haara nousee ylös kasvoihin ja kiertää silmänurkan kautta korvaan.

Tuoliasana (utkatasana)

Asetu vasemmanpuoleisen kuvan osoittamalla tavalla, jalat yhdessä. Koukista uloshengityksellä polvet alas ja kädet koukussa sivuille. Pidä selkä suorana ja vedä vatsaa kevyesti sisään. Tule niin alas kuin pääset ja kuvittele, että jalkasi ovat kuin vahvan puun rungot. Pidä hartiat alhaalla ja selkäranka pitkänä. Avaa rintakehä ja kämmenet, pidä kädet vahvoina. Halutessasi voit avata suun ja työntää kielen ulos. Liike vahvistaa erityisesti takareisiä ja pakaroita. Jos imet vastaa sisään, saat myös vatsalihaksille harjoituksen. Voit lisätä lihastyöskentelyä tietoisesti aktivoimalla nämä lihasryhmät. Voit halutessasi tehdä liikettä ensin nopeammalla sykkeellä ja muutamat viimeiset kerrat ja alas 5-7 hengityksen ajaksi. Kuulostele kehoa ja sitä, mitä se sinulta pyytää.

Lehmä:

Asetu kuvan osoittamalla tavalla. Tarkista, että varpaat ja polvet osoittavat samaan suuntaan ja kantapäät ovat keskenään linjassa, lantio jalkojen puolivälissä. Uloshengityksellä laskeudu alas ja nosta käsivarret ylös. Pidä hartiat alhaalla, ja avaa rintakehä ylös- ja ulospäin. Jalkapohjat porautuvat maahan, polvet nostavat reisiä ylös ja lantio avaa sisäreisiä kauas toisistaan. Liike vahvistaa pakaroita ja sisäreisien lihaksia. Aktivoimalla nämä lihasryhmät harjoitus tehostuu. Tee toistot edellisen liikkeen tapaan.

 

Soturi 1

Seiso jalat yhdessä, selkä suorana. Astu tästä toinen jalka taakse. Voit twistata takimmaista jalkaa, taaemmas, jotta saat hyvän, tukevan asennon. Taaimmaisen jalan päkiä pysyy lattiassa, jalkapohja nousee ilmaan. Etummaisen jalan polvi on 90° kulmassa, ja tunne kuinka molemmat päkiät ja varpaat pureutuvat lattiaan ja samalla antavat voimaa erityisesti etummaiselle jalalle kohota ylöspäin. Etummaisen jalan polvessa saatat tuntea, miten se nostaa reittä ylöspäin. Reidet ovat vahvoina, ja erityisesti etummaisen jalan takareisi ja pakara vahvistuvat. Selkäranka on pitkä, rintakehä avoin ja hartiat pysyvät alhaalla. Kädet venyvät pään yli niin, että kämmenet tulevat vastakkain. Tämä käsivarsien kevyt kierto aktivoi meridiaaneja tehokkaasti. Halutessasi voit taivuttaa ylävartaloa ja käsiä eteen ja kohti etummaista reittä. Tämä vahvistaa koko kehoa tehokkaasti. Tee liike muutamaan kertaan kummallekin jalalle.

Soturi 2

Tähän asentoon voit tulla suoraan edellisestä liikkeestä kääntämällä takimmaisen jalan kantapään taakse, jolloin kantapää laskeutuu lattiaan. Etummaisen jalan kantapään tulisi osoittaa taaimmaisen jalan jalkaterän keskelle ja sisäpuolelle. Tällöin linjaus jaloille on täydellinen. Etummaisen jalan polvi ja varpaat osoittavat samaan suuntaan ja polvi on 90° kulmassa. Lantio avautuu sivulle ja nivusiin tulee avaruuden, tilan tuntu. Selkäranka pysyy ojennettuna ja rintakehä on avoin. Kuvissa näet neljä erilaista käsiliikettä, jotka venyttävät ja vahvistavat sekä kylkiä, vatsalihaksia että käsivarsia – ja ennen kaikkea aktivoivat sydän- ja ohutsuolimeridiaaneja. Voit oman fiiliksen mukaan tehdä liikkeet dynaamisen flow-joogan tapaan vaihdellen käsien asentoa lennossa – toki hengitystä kuunnellen ja kunnioittaen – tai verkkaisesti asennoissa pysähtyen. Voit myös miksata kahta soturiasentoa keskenään. Kehosi tietää parhaiten, mikä sille kulloinkin on parasta. Lisäksi aamulla keholla on erilaiset tarpeet kuin illalla. Lopuksi suosittelen kuitenkin, että pysähdyt jokaiseen asentoon muutaman hengityksen ajaksi kuulostelemaan energian virtausta ja kehon vahvistumista.


 Perhonen

Tämä on ensimmäinen kahdesta yin-liikkeestä, jotka halusin lisätä sarjan päätteeksi. Ne toisaalta venyttävät vahvistettuja lihasryhmiä, rentouttavat mielen harjoituksen jälkeen sekä aktivoivat kesän meridiaaniparia. Voit suhtautua tähän joko yin-harjoituksena tai puhtaasti loppurentoutuksena. Perhonen on ollut jo aiemmassa, maksa-meridiaania aktivoivassa kirjoituksessani,  joten en perehdy asentoon sen enempää. Tässä se on tehty joogatyynyn, bolsterin avulla. Asetu asentoon, rentouta erityisesti sisäreidet ja käsivarret ja avaa rintakehä sekä lantio. Pysy liikkeessä vähintään pari minuuttia.

Eteentaivutus istuen

Asetu asentoon, rentouta jalat ja anna yläkropan valahtaa jalkojen päälle. Voit kevyesti koukistaa polvia, jos se helpottaa asennossa olemista. Voit kuvitella, miten energia tulee kehoon jalkapohjista, nousee jalkoja pitkin ylös, ja poistuu lopulta selkärankaa, käsivarsia ja päätä pitkin. Tämän asennon voit tehdä myös seisten (perinteinen uttanasana). Energian kierto on myös seistessä sama, tosin ei ehkä muuten keholle yhtä rento loppuasento.

 

Hyviä joogahetkiä ja ensi viikolla jatketaan yhä sydämen ja ohutsuolen parissa.

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.