Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Kesän parhaat kahvit… ja muita kesäisiä makuja

kesäkuu 29, 2017,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Juhannuksesta voi kai sanoa kesän virallisesti alkaneen – säistä viis. Siinä missä Suomessa on kylmää, sataa ja tuulee, täällä Etelä-Ranskassa on liian kuuma, hiostava ja ukkostaa. Ei anneta näiden outojen sääilmiöiden häiritä KESÄÄ, sillä se on vaan kerran vuodessa.

Minulla – ehkä myös sinulla – kesään ja lomaan kuuluu raikkaat, makuhermoja kutkuttavat juomat. Aloitin pari päivää sitten oman kesäjuomakauteni aina yhtä hyvällä jääkahvilla, ja nyt haluan jakaa teillekin tämän reseptin, parin muun kesäherkun ohella. Kerron kunkin juoman kohdalla, miksi näitä kannattaa juoda, ja miksi ne ovat hitusen parempia vaihtoehtoja.

Kuvasta Nice Organic -putiikille Nizzan vanhassa kaupungissa. Täältä saa kesän parhaat jääteesekoitukset ihanien luomulaatuisten eteeristen öljyjen, puhdistustuotteiden ja muun kivan ohella.

Kuvasta Nice Organic -putiikille Nizzan vanhassa kaupungissa. Täältä saa kesän parhaat jääteesekoitukset ihanien luomulaatuisten eteeristen öljyjen, puhdistustuotteiden ja muun kivan ohella.

Jääkahvi

Olen auttamaton kahvikissa. Joskus kituuttelin pitkiäkin aikoja ilman, mutta nykyisin 1,5 lapsen vauhdikkaassa arjessa aamu ei tahdo alkaa ilman vahvaa, italialaista kahvia. Eilen, kun lämpömittari kapusi yli 35°asteen ilman pienintäkään tuulenvirettä, totesin, että myös kahvi maistuu paremmalta kylmänä. Tämän jääkahvin perusresepti on lähes syntisen yksinkertainen ja vie vain pari minuuttia. Variaatioita toki on lukuisia, kantsii rohkeasti kokeilla uusia makuyhdistelmiä.

Perusainekset:

1 kahvikupillinen vahvaa kahvia

2 dl kaura- tai riisimaitoa

0,5 dl kookosmaitoa

n. 2 tl agave-siirappia

kourallinen jäitä

Kaada ainekset blenderiin ja suhauta tasaiseksi. Lupaan, jos tykkäät kahvista, tykkäät tästä. Agave-siirapin voi korvata vaikkapa yhdellä banaanilla, jolloin juomasta tulee pirtelömäinen – ilman jäätelöä ja teollista sokeria. Lisäämällä taatelin, mausta tulee toffeemainen, ja lisäämällä pähkinöitä (kaksi suosikkiani kaikessa helppoudessaan on cashew- ja maapähkinätahnat) makumaailmasta tulee täyteläisempi ja kermaisempi. Kokeile ja kerro suosikkisi!

 

Mutta miksi väitän, että tämä jääkahvi olisi hitusen terveellisempi? Kahdesta syystä: siinä ei ole maitotuotteita eikä sokeria. Nämä kaksi pikkupahista päivittäisessä käytössä nakertavat suoliston hyvinvointia, väsyttävät ja kasvattavat vuosirengasta vatsan ympärille. En ole jyrkästi kaikkia maitotuotteita vastaan. Maustamaton viili ja jogurtti sopivat hyvin monille, ja ovat pieninä määrinä ihan kelvollisia vaihtoehtoja. Maito ja jäätelö sen sijaan ärsyttävät helposti. Omalla kohdalla kannattaa kuulostella ja testailla omaa oloa maitotuotteiden nauttimisen jälkeen. Yleissuositukseni on kohtuudella kaikkea, tässäkin tapauksessa, ja lisäksi kehotan rohkeasti testailemaan maidottomia vaihtoehtoja. Kaura-, riisi-, kookos- ja pähkinämaidoissa on hurjasti mineraaleja, vitamiineja ja hyviä rasvoja. Ilman ainuttakaan pahista. (Ps. Kannattaa kuitenkin katsoa ainesosaluettelo, sillä ainakin täällä on paljon tuotteita, joihin on minusta ihan turhaan lisätty sokeria.)

Entäs kahvi? Tiedän, että monet ovat ehdottomasti sitä mieltä, että kahvi on pahasta. Minä en. Uskon Alfred Vogel’in tapaan, että kahvia voi huoletta nauttia ikään kuin homeopaattisen lääkkeen tapaan. Pieni määrä myrkkyä voi tehdä jopa hyvää. Muutama kuppi – siis kahvikuppi – päivässä buustaa niin aivojen toimintaa, aineenvaihduntaa kuin mielialaakin. Kahvia ei kuitenkaan kannata ikinä juoda tyhjään vatsaan, eikä sillä saa korvata aterioita. Tyhjään vatsaan juotuna kahvi tekee suolistolle saman kuin puhdas alkoholi avohaavalle. Kahvi ei luonnollisestikaan kuulu myöskään paastojen ja puhdistusten kaveriksi.

 

Jäätee

Toinen kesähimoni on jäätee. Ei se kaupasta ostettu Lipton, vaan kotitekoinen versio. Se on todellinen terveyspommi ja on vaivattomuudessaan täyden kympin juoma. Helpoimmillaan teen voin tehdä pussiteehen. Minun suosikkini on yogiteen lakritsa. Hetken hautumisen jälkeen otan teepussin pois, annan hetken jäähtyä ja lisään pari jääpalaa. Lakritsanystävän unelma. Pari tuoreen mintun lehteä tuo kivan twistin, jos minttua sattuu olemaan saatavilla.

Kesan paras kahvi

Kesan paras kahvi

Silloin kun aikaa on enemmän, haudutan jääteen irtoteestä. Kaikki lajit käyvät, mutta toki kesällä lehtivihreää ja sitrusmakuja sisältävät virkistävät ja raikastavat eniten. Lisäksi lehtivihreää ja esimerkiksi sitruunankuorta sisältävät versiot ovat omiaan puhdistamaan kehoa grillauksen ja terassitreffien lomassa. Voit lukea aiemman kirjoitukseni yrteistä, sieltä näet, millaisia vaikutuksia tutuimmilla yrteillä on.

 

Melonivaahto

Ei kahta ilman kolmatta. Melonivaahto on meidän perheen lempijälkkäri kesäaikaan. Laiskana äitinä liputan tälle herkulle 6-0. Melonit ovat muutenkin kesäisin huippuruokaa. Niiden huikea A-ja C-vitamiinipitoisuus tekevät niistä kesän ykkösherkun, sillä kesällä, jos koskaan tarvitaan paljon A-vitamiinia ja sen esiasteita, kuten beetakarotiinia ja luteiinia. Vahvoina antioksidantteina ne suojaavat muun muassa silmiä ja ihoa, jotka auringossa joutuvat koville. C-vitamiinia tarvitsemme läpi vuoden, ja mitä luonnollisempi sen lähde on, sitä tehokkaampi sen vaikutus on elimistössämme. Meloneista mainiota kesäruokaa tekee myös niiden korkea vesipitoisuus, noin 90%. Ne täyttävät kivasti vatsaa ja vievät näläntunnetta, mutteivat jätä jälkeensä raskasta oloa.

ihana hyvaatekevä meloni

ihana hyvaatekevä meloni

 

Melonivaahdon ohje:

Pilko meloni ja laita se jääpalojen kanssa blenderiin. Lisää mukaan esim. minttua, basilikaa, sitruunamelissaa tai muuta mieleistäsi yrttiä ja aja tasaiseksi. Halutessasi voit lisätä sekaan hiukan agave- tai vaahterasiirappia. Lisää vasta tässä vaiheessa vettä, sillä sitä et välttämättä tarvitse ollenkaan. Sen sijaan voit lorauttaa vähän esimerkiksi kookosmaitoa tai hasselpähkinämaitoa. Myös greippimehu toimii tässä cocktailissa tosi hyvin. Koristeeksi sopii loistvasti jäiset marjat. (Pps. Bileiltana liraus hyvälaatuista vodkaa ja kookosmaitoa tekee aikuisten jälkkäristä kesän puhutuimman ilmiön.)

Melonivaahtoa herkkusuille

Herkullisia janonsammutushetkiä! Ensi viikolla taas joogaillaan.

 

 

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.