Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Helli maksaa: Maksa ja kevätärtymys

toukokuu 16, 2017,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Lue myös ensimmäinen osa: Vihervoimaa yrteistä

Yrttien, vihreiden kasvisten ja kevyen syömisen lisäksi kiinalainen lääketiede kehottaa tarkkailemaan tunnemaailmaa. Maksaan ja kevääseen liitetään vihaisuus, ärtyminen ja turhautumisen tunteet. Tuntuuko tutulta? Minä ainakin joudun myöntämään, että kevät tuo minussa esiin todellisen pikkumyyn, joka löytää ärtymisen aiheita sieltä täältä ja turhautuu hyvinkin pienistä asioista.

Eikä tässä vielä kaikki. Kiinalaisittain jokaiseen sisäelimeen liitetään tunteen lisäksi myös aistielin. Maksan aisapari on silmät. Kiinalaisittain uskotaan, että maksan epätasapaino näkyy silmissä ja estää näkemästä selvästi – niin fyysisesti kuin metaforan tasolla. Kun maksa voi huonosti, silmät kuivuvat helposti, väreistä puuttuu kirkkaus, tulevaisuus näyttää sumuiselta ja asioiden suunnittelu järjestelmällisesti tuntuu toivottoman vaikealta.

Sekoita yrttiteeksi kuivattuja lempiyrttejäsi

Olen kehittänyt itselleni pienen iltaharjoituksen, jolla pyrin toisaalta rauhoittumaan hektisten päivien päätteeksi, ja toisaalta tasapainottamaan ja hellimään kevään herättelemää maksaa. Jos koet tämän omaksesi, ole hyvä!

Iltaharkka maksalle: Kun päivän työt on tehty, iltaruoat syöty ja lapset rauhoitettu yöunille, teen itselleni ison mukin puhdistavaa yrttiteetä, istun sohvalle tai sään salliessa pistän kengät jalkaan ja astun ulos. Teen vähintään kolme syvää ja rauhoittavaa hengitystä ja suljen silmät. Koitan oikeasti rauhoittua ja unohtaa hetkeksi kaiken muun. Sitten avaan silmät ja tarkkailen ympäristöäni mahdollisimman objektiivisesti, tuomitsematta. Heräilevää luontoa ja illan rauhaa, toisaalla lasten aiheuttamaa kaaosta ja sotkua. Yritän olla silmäni ja kaikki se, mitä ne näkevät.

Sitten siirryn kuluneeseen päivään ja käännän silmät sisäänpäin. Käyn läpi tapahtumia, jotka ovat jääneet kaivertamaan mieltä, joista olin iloinen, ja jotka naurattivat, joista turhauduin ja tulin vihaiseksi. Hengitän ja koitan päästää niistä irti, samalla yrttiteetä naukkaillen. Kun minusta tuntuu, että tilit ovat tasan, koitan olla kiitollinen siitä, mikä on hyvin ja hyväksyä kaiken keskeneräisen. Hieron myötäpäivään kiertäen maksanaluetta ja jään rennosti nauttimaan teestäni, kunnes illan velvollisuudet (useimmiten mieheni) huutavat minut takaisin arkeen ja maan pinnalle.

 

Ensi kerralla putsataan ja hellitään maksaa muutamalla joogaliikkeellä. Siihen asti nautitaan keväästä. A biêntot!

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.