Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Osa 1: Helli maksaa – vihervoimaa yrteistä

toukokuu 9, 2017,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Kuten viimeksi lupasin, kirjoitan nyt yrteistä. Ne ovat minusta jääneet hyvinvointi- ja superfoodbuumissa ihan liian vähälle huomiolle ja hienojen trendiherkkujen varjoon. Ja ihan syyttä.

Yrtit ovat tehokas, mutkaton ja edullinen tapa hoitaa hyvinvointia ja terveyttä

Yrteillä voit buustata energiatasoja ja tasapainottaa ihan peruskotiruokaa.Lisäksi ne sopivat kuin nenä päähän kaikkiin putsaus- ja spurttivaiheisiin.

Kevät on ihan parasta aikaa rohmuta yrttejä kaksin käsin. Silloin talven jäljiltä toipuva elimistö huutaa vihervoimaa, kirpeitä ja raikkaita makuja sekä kaipaa lisäenergiaa. Maksa on se elin, joka tällöin tekee ylitöitä putsatakseen elimistöä talven tomuilta. Länsimaisen lääketieteen mukaan maksa on ylikuormittunut ja kaipaa keveämpää, vihreämpää ruokaa ja lepoa, jotta se jaksaa taas raataa kesän grillikauden yli.

Kiinalainen lääketiede näkee asian positiivisemmin – sen mukaan kevät on maksan aikaa, maksa kukoistaa ja on voimissaan sekä on valmis vastaanottamaan kaikkea uutta. Kiinalaisittain maksa liitetään uuteen kasvuun ja lisääntyvään, ulospäinsuuntautuvaan energiaan. Luonnossa uusi kausi alkaa, kasvit työntyvät esiin mullasta, lehdet avautuvat ja nuput puhkeavat kukkaan. Koko luonto pyrkii ylös ja ulos kohti aurinkoa. Sama ilmiö näkyy meissä ihmisissä. Vaikka mieli olisi nuutunut talven ja pimeyden jäljiltä, elimistö ja keho pyrkivät kohottamaan energiaa, ryntäämään ulos luontoon, laajenemaan, uusiutumaan ja luomaan uutta.

Kevät herättelee ihanan, raikkaan mintun.

Rönsyilevä rosmariini

Näkökulmaeroista huolimatta kumpikin traditio kehottaa keväisin huolehtimaan maksasta ja tukemaan sen hyvinvointia. Länsimaissa suositaan paastoja ja puhdistuskuureja, kiinalaiset suosivat vihreitä kasviksia ja yrttejä, kirpeitä ja happamia makuja, kevyitä ja nopeita ruoanvalmistuskeinoja – kuten wokkausta ja höyryttämistä. Itse tykkään sekoittaa näitä kahta lähestymistapaa, ja kuten aiemmin olen kirjoittanut, tehdä keväisin lempeän putsauksen ja kevätspurtin, jossa nämä kaksi yhdistyvät ja täydentävät toisiaan.

Yrtit näyttelevät tässä kahden kulttuurin liitossa yhtä merkittävää pääosaa, sillä ne toisaalta puhdistavat ja hoitavat, toisaalta tuovat lisäenergiaa ja voimaa. Niitä on helppo lisätä ruokaan kuin ruokaan, niillä voi maustaa juomavettä, ja kuivattuna niistä saa herkullisia ja hyvää tekeviä yrttiteesekoituksia.

Valitse Välimeren yrtit

Erinomaisia kevätyrttejä ovat erityisesti rosmariini, persilja, basilika, fenkoli, salvia, meirami ja laakerinlehti. Rosmariini, meirami, persilja ja salvia buustaavat tehokkaasti nestekiertoa ja auttavat poistamaan kehon ylimääräistä rasvaa. Nämä ovat Välimeren maissa tunnetusti yrttejä, joita käytetään runsaissa pataruoissa edesauttamaan neste- ja rasva-aineenvaihduntaa.

Italiassa voi-salviakastike on lähes kansallisruokaa ja juontaa juurensa aikaan, jolloin ruokaa tehtiin tietoisemmin ja isoäidit tiesivät, että salvia sulattaa rasvaiset voikastikkeet.

Ranskan puolella persilja, basilika ja minttu ovat tunnettuja ruoan maustajia, sillä tiedetään, että ne edistävät monen mineraalin, vitamiinin ja rasvahapon imeytymistä. Basilika muun muassa edesauttaa mm. rasvaisessa kalassa olevien omegoiden imeytymistä, persilja sen sijaan tukee kalsiumin ja raudan imeytymistä.

Minttu taas edistää C-vitamiinin imeytymistä – erityisesti sitruunan tai limen kanssa nautittuna – sekä helpottaa turpoilevaa ja täydentuntuista vatsaa edistäen nesteaineenvaihduntaa.

Suomessa koivunlehdet, voikukka ja kuusenkerkät ovat ihan parasta lähiruokaa kevätaikaan. Niiden elimistöä puhdistavat ominaisuudet ovat maailmankuuluja ja niitä näkeekin useissa detox-sekoituksissa niin maustemaailmassa kuin yrttiteenäkin.

 

Käytä yrttejä paljon ja häikäilemättä

Kuivatut yrtit sopivat paistamiseen, leipä- ja piirakkataikinoiden jatkeeksi ja vaikka pizzan päälle. Tuoreita ja ohutlehtisiä yrttejä suositellaan ripoteltavaksi valmiiden aterioiden päälle, salaatteihin ja leipien täytteisiin. Smoothien ystävän kannattaa pyöräyttää tuoreet yrtit sileäksi yhdessä hedelmien ja marjojen kanssa, kuivatut sen sijaan sopivat yrttiteen maustajiksi.

Reipas kuivattaa yrtit itse saunan lempeässä jälkilämmössä, laiskimukset – kuten minä – ostavat ne valmiiksi, mieluiten luomulaatuisina.

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.