Maria / Natural Goods Company

Miten tunnistaa sertifioidun luonnonkosmetiikan: Aitoa vai viherpestyä?

toukokuu 6, 2017,
Maria / Natural Goods Company

“Raaka-aineet suoraan luonnosta”, “luonnon tehoaineet”, “100% kasviuutteita”, “100% luonnolliset aktiiviaineet”, “100% natural”…

Olet varmasti usein törmännyt yllä mainittuihin väittämiin kosmetiikkaa ostaessasi, olipa kyseessä sitten tavanomaisena tai luonnonkosmetiikkana myytävä tuote. Kosmetiikkamarkkinoinnissa mielikuvat ohjaavat vahvasti kuluttajan ostopäätöstä, eikä se ole salaisuus.  Ostopäätöksiä tehdään tunteella ja luottaen brändin kertomaan tarinaan. Tällä hetkellä kuluttaja kiinnittää trendin mukaisesti huomionsa varsinkin ekologisiin seikkoihin.

Myös tuotteita, jotka eivät täytä luonnonkosmetiikan kriteereitä, mainostetaan ja myydään luonnonkosmetiikkana. Tämä johtuu kuluttajien alati kasvavasta kiinnostuksesta luonnonkosmetiikkaa kohtaan. Luonnonkosmetiikka-termin villi väärinkäyttö on johtanut sekaannuksiin ja yleiseen hämmennykseen niin kuluttajien kuin kosmetiikan kanssa tekemisissä olevien ammattilaisten parissa. Kyse saattaa olla myös puhtaasta tiedon puutteesta. Kosmetiikan valmistajat eivät välttämättä edes tiedä, että kasviuutteiden lisääminen synteettiseen tuotteeseen ei muuta sitä luonnonmukaiseksi. (Pro Luonnonkosmetiikka).

Väitteen “100% luonnon raaka-aine” voisi siis ensi vilkaisulla luulla kertovan tuotteen 100% luonnollisuudesta, mutta INCI- eli raaka-aine-listaa tarkemmin syynäämällä huomaatkin, että luonnollista raaka-ainetta saattaa olla tuotteessa ehkä vain 1%. Loput tuotteesta onkin synteettistä raaka-ainepohjaa, eikä tämän vuoksi täytä luonnonkosmetiikan kriteereitä. Tätä yhden prosentin luonnollista raaka-ainetta voidaan kuitenkin käyttää markkinointitarkoituksessa mainoskärkenä. Näin saadaan kuluttajalle mielikuva luonnonkosmetiikkatuotteesta, vaikka mielikuvalla ei olisi mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

SERTIFIKAATTI KERTOO AITOUDESTA

Tämän hetken ongelmana on, että aidon luonnonkosmetiikan tai aidon luonnollisuuden kriteereitä ei ole erikseen määritetty kosmetiikkalaissa millään tavalla. Aidon luonnonkosmetiikan määritelmä on erilaisten sertifiointiorganisaatioiden tekemä ja ainoastaan niiden hyväksynnän varassa. Sertifikaatit on perustettu siksi, jotta alan toimijoilla olisivat yhteiset pelisäännöt, ja kuluttajilla selkeys oikeasti aidon luonnonkosmetiikan tunnistamisessa. Sertifioija  on tuotteen valmistajista riippumaton taho ja sovitut luonnonkosmetiikan kriteerit täyttävät tuotteet saavat käyttää sertifioijan myöntämää logoa.

Kuulostaa yksinkertaiselta. Kannattaa seurata siis logoja purkkien kyljessä: vihreä leima ja esimerkiksi maininta “100% Pure Natural”  kertovat tuotteen luonnonkosmetiikka-statuksesta? Ei valitettavasti.

Sertifikaattien, ekomerkintöjen ja – leimojen skaala on valtava. Mikään ei estä valmistajia suunnittelemasta itselleen omaa leimaa, joka kertoo tuotteen aitoudesta tai luonnonmukaisuudesta, vaikka näille väitteille ei olisi välttämättä oikeasti mitään taetta.

Hämmentävää. Mistä siis erottaa, mihin leimaan luottaa ja mitkä niistä ovat oikealla asialla? Tarvitaan ulkopuolinen observoija, eli sertifioija, joka pitää huolen luonnonkosmetiikan standardien täyttymisestä.

 

LUOTA NÄIHIN SERTIFIKAATTEIHIN

Etsi joku näistä merkeistä ollaksesi varma siitä, että ostat oikeasti aitoa luonnonkosmetiikkaa:

Helpottaakseen kuluttajaa sertifioijat ovat ottaneet merkittävän askeleen yhtenäisten kriteerien suuntaan. Vihdoinkin suuret sertifiointiorganisaatiot (kuten saksalainen BDIH, brittiläinen Soil Association, ranskalainen ECOCERT, italialainen ICEA) ovat luoneet yhteisen COSMOS-standardin. Tavoitteena on, että jonain päivänä tämä ohjeistus voitaisiin implementoida EU:n kosmetiikkalainsäädäntöön ja näin taata kuluttajalle aito luonnonkosmetiikka yhdellä sertifikaatilla.  EU:lla ei ole toistaiseksi luonnonkosmetiikkaa koskevaa lainsäädäntöä. Ainoa lainsäädännöllinen kehys, joka EU:ssa sitoo kaikkea kosmetiikkaa, on EU:n kosmetiikka-asetus.

Mitä aito, sertifioitu luonnonkosmetiikka sitten pitää sisällään? Siihen palaamme seuraavassa osassa.
*Tekstissä esitellyillä kursiiveilla mainosväittämillä ei ole tarkoituksenmukaista todellista pohjaa. Mikäli markkinoilla on edellämainituin väittein myytyä kosmetiikkaa, kyseessä on puhdas sattuma.

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.