Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Sitruunaa ja sympatiaa

huhtikuu 30, 2017,
Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Vaikka luonnossa kevät antaa odotuttaa itseään, totta on, että vappukin on pian ohi. Se tarkoittaa sitä, että kohta on kesä, vaikkei ihan siltä tunnukaan. Ei Suomessa, muttei myöskään täällä Etelä-Ranskassa. Meitä kaikkia huijattiin parilla oikein lempeään keväisellä viikolla, ja sitten kylmyys iski taas.

En tiedä inhoanko mitään niin paljon kuin kevätkylmyyttä. Keväällä, kun koko keho – mielestä puhumattakaan – huutaa aurinkoa, sen jumit sulattavaa lämpöä ja voimaannuttavaa energiaa, kylmyys tuntuu minusta jotenkin tosi epäreilulta. Tekisi mieli puida nyrkkiä taivaalle ja uhota. Mutta koska se ei taida auttaa, ajattelin suhtautua viivästyneeseen kevääseen hiukan toisella tavalla.

Tavallisesti kevään pyhien jälkeen raivaan kalenteristani reilun viikon mittaisen jakson, jolloin teen itselleni kevätputsauksen. Talven jälkeen – vaikka olisin kuinka yrittänyt elää hyvin ja säntillisesti – olo on nuutunut, uupunut ja rantalook tuntuu olevan valovuosien päässä. Tämä vuosi ei ole poikkeus. Olen silti jostain syystä venyttänyt putsaustani, kunnes pääsiäispyhinä keksin: mitä jos tekisin viipyilevän ja leppoisan kevätspurtin, vähän niin kuin luonto näyttää nyt päättäneen.

Kevätspurttini – johon teidätkin kutsun – tarkoituksena on putsata talven tomut sekä kehosta että mielestä. Reseptini on aika simppeli: Tehdään muutamia viilauksia ja lisäyksiä arjen ruokaideoihin, koetetaan pyhittää vartti päivässä mielen tyhjentämiseen ja toinen kehon lämmittelyyn ja liikuttamiseen. Aikaa olen varannut kuukauden. Kuukauden siksi, että haluan kokeilla, miltä tuntuu viipyilevä ja salliva skarppaus ja kehon putsaus. Ilman hätäilyä ja itsensä kiusaamista, ja kuitenkin niin, että olo kevenee, mieli kirkastuu ja kehotietoisuus lisääntyy. Kenties kesälaitumille karkaa kesällä hiukan hyvinvoivempi minä – ja sinä.

Keväspurtin ja putsauksen ytimessä on sitruuna. Se on kaikessa yksinkertaisuudessaan yksi upeimmista luonnonlääkkeistä. Sen keltainen väri energisoi, kirpakka tuoksu ravistelee unisen mielen ja sitä pureskellessa kehon kuona-aineet ja myrkyt saavat kyytiä. Lisäksi se maustaa niin suolaiset kuin makeatkin herkut luonnollisesti ja hyvää tehden.

Kevätspurtissa sitruunaa syödään aamulla päivällä ja illalla. Aamulla reilu pala sitruunaa putsaa yön aikana maksan työstämät, mutta vielä elimistössä majailevat kuona-aineet, se poistaa happamuutta ja antaa elimistölle aimoannoksen talven jäljiltä ehdottoman tarpeellista C-vitamiinia. Sitruunan voi joko pureskella sellaisenaan haalean vesilasin kera, tai puristaa veden joukkoon. Oikeasoppisesti joogit tekevät usein jälkimmäisellä tavalla, itse sen sijaan tykkään pureskella sitruunani antaumuksella. Joskus syön kuoren kanssa. Silloin tosin sitruunan on hyvä olla luomua.

Päivän varrella sitruunaa kannattaa ujuttaa vesilaseihin, yrttiteen sekaan ja puristaa sitä hyvälaatuisen öljyn kaveriksi salaatin päälle. Itse mutustelen usein vähän sitruunaa ruokaa laittaessani. En tiedä kuvittelenko, mutta minusta se pistää aineenvaihdunnan liikkeelle ja syömäni ruoka tuntuu sulavan sutjakkaammin. Sitruunankuorta voi raastaa risottojen ja pastojen päälle, se maustaa kalan kuin kalan, ja tuo kivan kirpeyden keittoihin ja pataruokiin. SE sopii siis oikeastaan ihan joka paikkaan.

Jälkkäreissä sitruuna on ihan ehdoton. (Kohtuullinen herkuttelu on aina sallittua, myös spurttikuukauden aikana.) Pieni luraus sitruunamehua ja ripaus sitruunankuorta tuo uuden säväyksen vaikkapa uuniomenoihin ja mantelikakkuun. Sitruunan sijaan voi käyttää myös sitruunan eteeristä öljyä, silloin kun se on luomulaatuista. Jo muutamalla tipalla saa ihmeitä aikaan.

Yksi arkea helpottava sitruunainen huipputuote on omenamehulla makeutettu sitruunahillo, jota täällä saa luomukaupoista ja isommista marketeista. Muistaakseni olen nähnyt sitä Suomessakin. Sillä puurot, smoothiet ja jogurtit saavat ihan uudenlaista potkua. Se maustaa myös kalan – tai miksei kanankin – ja wokit keväisen raikkaaksi. Meillä sitruunahillo toimii pikajälkkärin raaka-aineena. Heitän mikseriin kookosmaitoa ja vettä, yhden banaanin ja isot lusikalliset maapähkinävoita ja sitruunahilloa. Surautan smoothieksi ja kaikki tykkää. Elimistö kanssa.

Kevätspurtin iltaan kuuluu yrttitee – tietysti sitruunan kanssa. Vaikka päivä olisi ollut kuinka hektinen, koetan raivata itselleni iltaan pienen lepohetken, jolloin heittäydyn sohvalle sitruunaisen yrttiteeni kanssa ja annan pään tyhjentyä. Koeta sinäkin.

Yrteistä ja yrttiteestä sekä omasta tavastani tyhjentää ylikierroksilla surraavaa päätä kerron lisää seuraavassa kirjoituksessa.

Kommentointi suljettu

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.

You are about to remove a gift product. If you continue, it will not be added to your cart again.